WÉÉR een nieuwe ontwikkeling?!

Ben je net over op virtualisatie en cloud computing, komen er alweer hyper-converged oplossingen en nieuwe chips om de hoek kijken. Technologische ontwikkelingen lijken als paddestoelen uit de grond te schieten. Leuk? Wel als je ze kan benutten. En daar schuilt vaker dan niet een cruciaal probleem: We houden niet van verandering.

Waarom je niet moet veranderen

Verandering is vermoeiend. Blèh, wat een gedoe. Weer de hele boel omgooien. En je weet niet eens of het gaat werken. Houdt het dan nooit op?! Ik hoef niet het nieuwste van het nieuwste. Zoals het nu gaat gaat het prima. Doe mij maar zekerheid.

Waarom je wel moet veranderen

Zekerheid op wat? Zekerheid dat je aan het einde van je latijn bent zeker? Want als er één ding zeker is, is het dat verandering geen mogelijkheid maar een gegeven is. Verandering kan je niet ontsnappen. Als je niet op eigen initiatief verandert, wordt er van buitenaf wel gezorgd dat je moet veranderen. Dan wordt het een vervelend verhaal, want dan heb je de touwtjes niet in handen. Zorg dus dat je zelf aan het stuur zit.

Word een master in veranderen

Om een master in veranderen te worden moet je eerst een aantal dingen veranderen 😉 Je wordt dus meteen in het diepe gegooid!

Ten eerste moet je verandering ook echt als een gegeven gaan zien. Pas als je er vanuit gaat dat veranderingen regelmatig gebeuren, zul je je erop willen voorbereiden.

En dat is meteen het volgende punt. Ten tweede moet je je voorbereiden op verandering. Succes zit ‘m in een goede voorbereiding. Zo minimaliseer je verassingen en kun je zonder paniek de zaken aanpakken.

Scenario’s schetsen

Nou valt er niet altijd te voorspellen welke veranderingen er op komst zijn. Dat betekent niet dat je je kop in het zand kan steken. Er valt natuurlijk onwijs veel informatie over trends en ontwikkelingen e.d. van internet te halen. Toch kun je niet altijd de details van de toekomstige werkelijkheid weten. Wat je wel kunt doen is scenario’s schetsen aan de hand van de informatie die je hebt verzameld en brainstormen met je team over hoe jullie je kunnen klaarstomen.

Verander-cultuur creëren

Een ander onderdeel van een goede voorbereiding is de cultuur van je organisatie. Door bijv. trainingen in verander management kun je bewerkstelligen dat men door het ontwikkelen van nieuwe inzichten en vaardigheden minder weerstand tegen verandering krijgt, of verandering zelfs omarmt.

Flexibel zijn

Wat IT betreft is het bij iedere significante aankoop die je doet handig om vooraf mogelijke veranderingen zoals economische en technologische ontwikkelingen in kaart te brengen. Zorg dat je altijd een bepaalde ruimte en flexibiliteit in de infrastructuur behoudt, zodat je kan meebewegen met de veranderingen.

Nog een mooie inspiratiebron om mee af te sluiten: De Golden Gate Bridge. Vanwege de San Andreas breuk krijgt de Golden Gate Bridge af en toe een aardbeving te verduren. Om die reden hebben ze flexibele structuren ontworpen, zodat potentiële schade kan worden beperkt. Hebben ze de brug gesloten vanwege mogelijk gevaarlijke gebeurtenissen? Nee, ze maken een brug die DANST op hevige veranderingen.

Ben jij klaar om te dansen?

 

 

Een gedachte over “WÉÉR een nieuwe ontwikkeling?!

  1. Verandering is een kans, een kans om iets nieuws te zien, te beleven en een kans om te overleven en vooruit te lopen, pak het want het is zo voorbij!

Geef een reactie