Van x86 naar ARM chips

ARM is een type architectuur voor computer chips. In de jaren 80 werd het voor het eerst ontwikkeld voor PC’s. Tegenwoordig wordt het met name gebruikt in mobiele apparatuur, omdat lichte, draagbare apparaten met batterijen, zoals smartphones en laptops goed kunnen profiteren van de voordelen van ARM. Maar er zijn andere markten waar ARM een hoop kan bijdragen, en de architectuur dringt ook al binnen bij cloud computing, the Internet of Things (IoT) en servers.

Wat is ARM

ARM, oorspronkelijk Acorn RISC Machine, later Advanced RISC Machine, is een groep Reduced Instruction Set Computing (RISC) architecturen voor computer processors.

Een RISC-gebaseerd computer ontwerp betekent dat processors minder transistors vereisen dan typische Complex Instruction Set Computing (CISC) x86 processors.

In tegenstelling tot x86 chips, die ontworpen werden voor specifieke doeleinden, zijn er verschillende types ARM architecturen. Hierdoor zijn er ARM chips beschikbaar die zijn geoptimaliseerd voor bepaalde taken, in plaats van dat er gewerkt moet worden met een one-size-fits-all benadering.

Voordelen ARM t.o.v. x86 processors

  • flexibele architectuur
  • goedkoper
  • lager energieverbruik
  • minder warmteproductie

Dit zijn cruciale punten voor een tijdperk waarin de energie kosten van data centers omhoog schieten en waarin IoT apparaten vaak beperkte stroomvoorziening hebben.

Waarom ARM nog niet overal wordt gebruikt

Hoewel je er misschien niet veel over hebt gehoord vanwege het feit dat de markt penetratie nog minimaal is, is er wel een toename in de implementatie van ARM op servers, in de cloud en in IoT apparaten. PayPal gebruikt ARM servers in hun data centers, Google heeft signalen afgegeven dat ze willen werken met ARM servers, en Red Hat heeft aangekondigd dat ze plannen hebben om hun enterprise Linux product naar de ARM architectuur te brengen.

Een reden waarom ARM nog niet veel gebruikt wordt, is dat je niet zomaar software die geschreven is voor een x86 server op een ARM chip kan draaien. In veel gevallen dien je gedeelten van je code te herschrijven of het op z’n minst opnieuw samen te stellen zodat het op ARM chips draait. Overstappen naar ARM servers of cloud applicaties vereist dus een enorme migratie barrière. Gelukkig zijn er bedrijven die cloud-gebaseerde migratie tools ontwerpen om dit soort zaken te vergemakkelijken.

Bij IoT staan de zaken er anders voor. Aangezien het relatief nieuw is, komt het in tegenstelling tot servers en cloud computing niet met de bagage van het feit dat de software gecreëerd was om compatible te zijn met x86 chips. De IoT software kan vanaf het begin af aan voor ARM worden gecreëerd.

Of het nou servers, cloud computing of IoT betreft, vroeg of laat zal ARM een rol gaan spelen. Iets om in de gaten te houden dus.

Een gedachte over “Van x86 naar ARM chips

  1. Het is niet zo dat er weinig ARM processors in omloop zijn, denk aan de Smart Phone waar er al meer dan 2 miljard van zijn!
    We hebben al een demonstratie gezien van CloudStack op ARM, dus het komt eraan. In de storage omgeving zijn er grote kanzen als het gaat om Object Storage.

Geef een reactie