On-premises private cloud met management als een service

Wil je de voordelen van public cloud computing benutten, maar bezit je toch liever een cloud op eigen locatie vanwege de controle die dit je geeft of omdat het je meer efficiëntie oplevert? Zoals besproken in de post van twee weken geleden is het mogelijk om een public cloud ervaring op eigen locatie te creëren door een on-premises private cloud te bouwen met een aantal public cloud eigenschappen.

Het nadeel dat erbij komt kijken als je ervoor kiest om het zelf te doen, is dat je er ook de benodigde resources, zoals personeel met specialistische competenties, voor moet hebben. Met de snelle en intense veranderingen in de IT kan het in huis hebben van de juiste experts lastig zijn. Je kan iemand aannemen met competenties in een bepaald gebied, maar een jaar later kan er alweer behoefte zijn aan andere competenties, terwijl je net vast zit aan een vast contract.

Cloud aanbieder als partner

Een optie om dit soort problemen te voorkomen en toch die public cloud ervaring op eigen locatie te creëren, is het laten bouwen van een op public cloud technologie gebaseerde private cloud, door een bedrijf die deze bij jou op locatie plaatst, maar wel voor jou beheert. Op deze manier kun je zelf eigenaar zijn van de private cloud, maar het beheer en onderhoud toch als een service ontvangen.

Met die cloud aanbieder kun je ook een partnership aangaan. Zij kunnen naast het uit handen nemen van de operationele zaken, tegelijkertijd fungeren als een gespecialiseerde adviseur die je op de hoogte houdt van relevante ontwikkelingen in de technologie. Doordat de private cloud jouw bezit is en op maat gemaakt kan worden, kunnen nieuwe ontwikkelingen geïmplementeerd worden aan de hand van de bedrijfs behoeften.

Als we dit even in verband brengen met de post over de combinatie van tactisch en strategisch beslissen, dan kan deze partner zowel de rol van de tactische, technische manager vervullen die in de gaten houdt wat er operationeel gezien mogelijk is in het bedrijf, als die van de onderzoeker die altijd op de hoogte blijft van de nieuwste technologische ontwikkelingen en die een brug tussen tactiek en strategie kan leggen. Een waardevolle partner dus.

De voordelen

De voordelen die je bereikt met een op public cloud technologie gebaseerde on-premises private cloud met management als een service:

  • Bepaalde public cloud voordelen zoals business agility / wendbaarheid
  • Veel controle aangezien het een cloud op eigen locatie en in eigen bezit betreft
  • Beschikking tot expertise en mankracht op maat, zonder deze zelf in dienst te nemen
  • Ontzorging doordat het management als een service wordt aangeboden

Geef een reactie