Neem een kijkje in een Google datacenter

Altijd al eens een kijkje willen nemen in een datacenter? Dit is je kans! Hoewel het aardig indrukwekkend is om er fysiek aanwezig te zijn, zeker als het een wat groter datacenter betreft (ik spreek uit ervaring ūüôā ), is dit niet zomaar mogelijk wegens hoge beveiligingseisen.

Als het om wat minder gevoelige data gaat¬†maakt het je misschien niet zoveel uit, en neem je voor lief hoe je data behandeld wordt. Maar naarmate het gevoeligere of crucialere data betreft zou je toch wel een goed beeld willen hebben van wat er mee gebeurt. Heb je dit beeld niet,¬†dan¬†ben je misschien sceptischer tegenover datacenters en off-premises cloud computing dan terecht is. Als het om veiligheid en effici√ęntie gaat zitten er veel voordelen aan datacenters als die van Google. Check zelf maar onderstaande video. Merk op dat hij je een verdieping met servers laat zien die samen 1 (!) cluster vormen.

Het, naar mijn mening, spannendste van wat er in een datacenter gebeurt, kun je helaas niet zien in de video. Dat is namelijk het ‘onzichtbare’, abstracte gedeelte, zoals de intelligente storage architecturen. Ik vind het zo bewonderenswaardig hoeveel effici√ęnter en effectiever zaken geregeld kunnen worden door ogenschijnlijk eenvoudige veranderingen in architectuur. Wel zie je bijvoorbeeld hoe ze slim omgaan met elektriciteit.

De video is een 360 graden tour. Door op de pijltjes links bovenin het video scherm te klikken, kun je om je heen kijken. Google raadt zelf aan om de video met een Google Cardboard te kijken. Dat is een constructie waar je je smartphone in kunt plaatsen om een virtual reality ervaring mee te beleven. Via https://www.google.com/get/cardboard/ kun je hier meer over ontdekken. Dit is misschien wel een mooie reden om een Cardboard aan te schaffen, of er zelf een in elkaar te zetten. Het brengt je weer in aanraking met allerlei virtual reality apps die je niet alleen een mooie beleving kunnen bieden, maar je ook kunnen inspireren om eventueel zelf zaken te verbeteren of nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen m.b.v. virtual reality. Misschien een mooie aanleiding om met je R&D afdeling over te brainstormen.

Veel plezier in ieder geval in het Google datacenter in Dalles, Oregon! Vergeet je niet om je heen te kijken?

 

Geef een reactie