Checklist die je helpt een datacenter provider te kiezen

Als je hebt besloten dat het slim is om (gedeelten van) je IT architectuur in een datacenter onder te brengen, dan sta je voor de volgende keuze: Welke provider is geschikt?

Het is handig om wat energie te steken in het bepalen welke diensten je precies nodig hebt en het vergelijken van datacenters die voldoen aan jouw wensen. Bepaalde ontwikkelingen in bijvoorbeeld de bedrijfsvoering van de provider kunnen een vervelend effect hebben op de kwaliteit van de diensten die je ontvangt. Als je een weloverwogen keuze maakt kun je eventueel al wat scenario planning doen en kom je minder snel voor verassingen te staan.

Hierbij een checklist die je op weg helpt.

Betrouwbaarheid van de diensten

Door onverwachte downtime kan je o.a. omzet- en productiviteitsverlies lijden. Om die reden wil je kiezen voor een provider die een goede reputatie heeft opgebouwd als het om betrouwbaarheid gaat. Om het niveau van betrouwbaarheid te bepalen kun je je laten informeren over ontwikkelingen in datacenter technologie en facilitair management, zodat je in staat bent hun datacenter infrastructure management (DCIM) te beoordelen.

Fundament van de diensten

Belangrijk om te weten is hoe de provider in staat is middelen te bieden. Iets om je af te vragen is of ze de locaties huren of bezitten en hoe ze netwerk connectiviteit tot stand brengen. Als zij hiervoor een partner nodig hebben, zijn daar risico’s mee gemoeid. Mocht de samenwerking verbroken worden, en je moet met twee service providers zaken doen, dan kun je efficiëntievoordelen mislopen en misschien vervelende ‘van het kastje naar de muur’-ervaringen krijgen. One-stop shopping en sterke SLA’s brengen veel waarde met zich mee.

Locaties

Het kan van groot belang zijn dat de locatie van het datacenter dichtbij jouw bedrijf is of misschien juist dichtbij jouw klanten. Dan is het natuurlijk verstandig om te kiezen voor een provider met aantrekkelijke locaties. Echter, dat de locaties nu aantrekkelijk zijn, wil niet zeggen dat dat in de toekomst ook zo is. Als datacenter providers fuseren bijvoorbeeld, dan kan er besloten worden om bepaalde locaties af te stoten. Op de tijd, kosten en moeite die gemoeid zijn met verhuizen zit je niet te wachten. Op dit soort zaken wil je dus proberen te anticiperen, zodat je het mee kan nemen in het keuzeproces.

Service door provider

Ook de service die je ontvangt is een punt om mee te nemen in je overwegingen. Kun je ter plekke beschikking hebben over expertise en assistentie zodra je het nodig hebt? Welke response tijd kun je verwachten? Is dit soort zaken goed vastgelegd in een overeenkomst? En verwacht je dat de provider ook daadwerkelijk in staat zal zijn om beloften na te komen?

Achtergrond van provider

Last but not least wil je je infrastructuur onderbrengen bij een echte specialist. Doe wat research om te kijken of je met een provider te maken hebt die alle ins en outs van de branche kent en met zorgvuldigheid het datacenter beheert en diensten levert. Een provider die in deze branche een mooie kans zag om te groeien en winst te behalen en dat ook als voornaamste doel heeft, levert waarschijnlijk niet de kwaliteit waar je naar op zoek bent. Onderzoek dus wat de achtergrond van het bedrijf is. Hoe zijn de begonnen? Hebben er fusies plaatsgevonden? Is het een stabiele partij? Voer ook gesprekken met een aantal managers en techneuten van het bedrijf om een gevoel te krijgen of ze oprecht zijn en met toewijding hun werk volbrengen.

Blijft de keuze voor een provider ingewikkeld of betreft het zulke gevoelige data dat je je niet comfortabel voelt bij het maken van de keuze, raadpleeg dan een consultant. Better safe than sorry.

Geef een reactie