Is data nutteloos?

Er zijn wetenschappers die beweren dat data nutteloos is. Dat klinkt heel apart, aangezien data management een zeer belangrijk onderdeel is geworden van de maatschappij. Zelf ben ik het niet eens met die uitspraak, maar ik begrijp wel waarom sommige mensen deze uitspraak doen. Hierbij wat meer inzicht in het nut van data, en hoe u het nut kan verhogen.

Definitie oorlog

Er bestaan enorm veel definities van de termen data, informatie, kennis en wijsheid. Als je er een aantal leest zul je zelf ook merken dat het niet gemakkelijk is om deze termen te definiëren en er een scheidingslijn tussen te trekken. De DIKW pyramide is een hierarchisch model waarin elk nivau van de hierarchie een essentiële voorloper / essentieel onderdeel is van de niveaus erboven; dus data is een voorloper van informatie, informatie is een voorloper van kennis en kennis is een voorloper van wijsheid.

Hierbij de omschrijvingen van deze begrippen als ik enkele definities vluchtig combineer:

Data zijn feiten en statistieken die ongecategoriseerd en onbewerkt zijn. Ze hebben geen betekenis of waarde omdat ze geen context en intepretatie hebben. Ze zijn waar, hebben een objectieve werkelijkheid en kunnen worden geverifieerd. Het zijn prikkels die we waarnemen met onze zintuigen.

Informatie is afgeleid van data. Het is data die op zo’n manier is georganiseerd en gestructureerd dat de informatie relevantie heeft voor een bepaald doel of een bepaalde context. Daardoor is het betekenisvol, waardevol, bruikbaar en relevant.

Kennis is bewustzijn, begrip en vertrouwdheid van een feit of situatie verkregen door ervaring. Het is een compositie van meerdere bronnen van informatie na verloop van tijd.

Wijsheid is de kwaliteit van het hebben van ervaring, kennis en goed oordeel. Wijsheid betrekt het gebruik van kennis voor een groter goed.

Deze omschrijving van data bevat de bewering dat data geen waarde heeft. Toch blijkt data wel waardevol te zijn als het wordt omgevormd tot informatie. Daarom zou ik eerder iets beweren in de trant van dat data in veel situaties niet direct, maar wel indirect nuttig is, i.p.v. het waardeloos te noemen.

Verder is het erg lastig te zeggen of iets ‘waar’ is of niet. De ene persoon neemt bepaalde dingen anders waar dan de andere persoon (denk bijvoorbeeld aan verschillen in hoe mensen kleuren zien). Hoe bepaal je dan wat de objectieve werkelijkheid is? Ieder persoon is uniek en heeft een eigen referentiekader, dus ik vraag me af of er uberhaupt wel objectiviteit bestaat.

Hoe verhoog je het nut van data?

Zoals je ziet kan je uitgebreid filosoferen en discussiëren over definities. Het kan heel interessant en waardevol zijn om definities op te stellen, zodat je van elkaar weet waar je over praat. Ook zorgen definities ervoor dat je heel kritisch naar een situatie kijkt en tot nieuwe inzichten kunt komen. Maar hoe ver moet je hierin gaan?

Er dient een gezonde balans gevonden te worden in het creëren van definities voor de begrippen en het benutten van de begrippen. We kunnen heel lang praten over welke kenmerken thuishoren bij welk begrip. We kunnen ook heel veel tijd steken in het verwerven en ontwikkelen van data, informatie, kennis en wijsheid, maar naar mijn idee is dit alleen nuttig als we deze zaken ook actief inzetten om bepaalde resultaten te bereiken die uiteindelijk ons leven verrijken. Er is al zoveel data en informatie tot onze beschikking en we hebben al zoveel kennis en wijsheid. Misschien heeft u veel meer van deze zaken nodig, maar misschien kunt u wat u al heeft nog veel beter inzetten en ervan profiteren. De kunst is om zelf het nut van data te creëren, niet alleen door er informatie, kennis en wijsheid uit te halen, maar vooral ook door er daadwerkelijk, actief doelen mee te bereiken.

Geef een reactie