High Performance Computing: Een introductie

Wat is HPC?

High Performance Computing (HPC) refereert over het algemeen naar het samenvoegen van rekenkracht op zo’n manier dat het veel hogere performance kan leveren dan dat men uit een typische desktop computer of workstation zou kunnen halen. Het betreft het gebruik van supercomputers en parallele verwerkings technieken voor het oplossen van complexe reken problemen. Het doel is om grote problemen op te lossen en onderzoeksactiviteiten te verrichten door middel van computer modellering, simulatie en analyse. 


HPC is geëvolueerd om te voldoen aan de toenemende vraag naar verwerking snelheid. Het is vaak belangrijk dat bepaalde berekeningen zeer snel worden uitgevoerd, om de resultaten nog relevant te laten zijn. Denk bijvoorbeeld aan weersvoorspellingen. Een ander mooi voorbeeld waarin verwerkingstijd een cruciale rol speelt in het oplossen van een gevorderd probleem is te zien in de naar mijn mening zeer boeiende film over het kraken van een Duitse code in de tweede wereldoorlog; The imitation game.


HPC brengt verschillende technologieën, zoals computer architectuur, algoritmen, programma’s, electronica en systeem software samen onder een dak. Een zeer efficiënt HPC systeem vereist een netwerk met hoge bandbreedte en lage latency om meerdere computers (nodes) en clusters te koppelen.


Waarom u er misschien meer over zou willen weten

Naarmate de vraag naar verwerkingskracht en snelheid groeit, zal HPC waarschijnlijk bedrijven van allerlei formaten interesseren. Mogelijk heeft u wel eens gehoord van het gebruik van supercomputers die werken aan enkele van de mensheids grootste problemen in wetenschap en engineering; het ontstaan van het universum, medicijnen tegen ziektes als kanker, etcetera. Dat zullen misschien niet de computers zijn die u nodig zult hebben. Dat zijn zeg maar de Formule 1 auto’s onder de supercomputers. Uw interesse gaat mogelijk eerder uit naar het type ‘Volkswagen Polo’. U kunt namelijk ook HPC realiseren door computers (nodes) te clusteren, waarbij elke node bijvoorbeeld 4 processoren of 16 cores heeft en een cluster uit 16 tot 24 nodes, of 64 tot 256 cores bestaat. De nodes kunnen dan samenwerken om problemen op te lossen die te geavanceerd zijn om door een enkele computer te worden opgelost.

HPC technologie wordt in multidisciplinaire domeinen geïmplementeerd. Zo wordt het gebruikt in de biowetenschappen, voor geographische data, voor olie en gas industrie modellering, voor de automatisering van elektronisch ontwerpen, voor klimaat modellering en in de media en entertainment branche. Heeft u andere toepassingsgebieden voor HPC? Wie weet helpt het u ‘onoplosbare’ problemen oplosbaar te maken en gaan er nieuwe deuren voor u open. Brainstorm er eens over met uw collega’s.

De komende posts zullen u nog een stapje wijzer maken in de wondere wereld van HPC. Stay tuned!

Geef een reactie