High Performance Computing: Hoe u er gebruik van kunt maken

De behoefte aan HPC wordt steeds duidelijker. Data die organisaties gebruiken kunnen een belangrijke troef en cruciaal voor het bedrijf zijn. Big data analyse (de mogelijkheid om grote data volumes te verwerken en analyseren) is niet nieuw, maar de hoeveelheid data is op een significant hoger tempo gegroeid dan beschikbare computing capaciteiten. Om informatie uit die grote volumes data te halen is dus al snel HPC nodig. Als u denkt baat te kunnen hebben bij HPC, heeft u verschillende mogelijkheden om dit fenomeen voor u te laten werken.

In-house HPC

Hoe bedrijven HPC met name inzetten is door de aanschaf van een High Performance Computing cluster. Analyse van een grote hoeveelheid data doen zij dus in-house. Indien het systeem niet voldoende computing power meer heeft, kan het systeem worden opgeschaald. Veel organisaties die HPC hard nodig hebben, hebben de infrastructuur en expertise om het te beheren al in huis.

HPC in de cloud

Een andere optie is HPC in de cloud. U maakt uw data beschikbaar voor de cloudprovider (denk aan Amazon Web Services, Google Compute Engine en Microsoft Azure), welke de benodigde middelen om de data te analyseren inschakelt. U hoeft hierbij dus niet zelf de infrastructuur en benodigde expertise aan te schaffen. U betaalt bijvoorbeeld een prijs per tijdseenheid.

Welke optie kiest u?

Er zitten veel voordelen aan HPC in de cloud. U kunt het inschakelen wanneer u het nodig heeft, het is gigantisch schaalbaar, het is snel en het is niet duur. Daarbij is het ook efficiënter in termen van computer bezetting. De benodigde computing power wordt namelijk ‘geleend’ van computers die wat capaciteit over hebben omdat ze op een bepaald moment niet of slechts gedeeltelijk gebruik maken van hun capaciteit (een desktop wordt bijv. gemiddeld misschien slechts voor 3% benut). Dit maakt het ook een milieubewuste keuze en deze past helemaal in het plaatje van de mileubewuste innovaties van nu, zoals websites voor het hergebruiken en delen/lenen van spullen.

Toch zijn er voor veel bedrijven barrières om met hun HPC opdrachten naar de cloud te gaan. Naast dat ze misschien al investeringen hebben gedaan in HPC middelen, zijn sommigen ook bezorgd over de veiligheid van hun data in de cloud en zijn ze bang dat het verplaatsen van hun data naar de cloud een hoop vertraging oplevert.

De aard van uw HPC behoefte speelt een belangrijke rol in het maken van de keuze. Als een bedrijf regelmatig relatief kleinere problemen moet oplossen, dan zou in-house HPC financieel gezien een betere oplossing kunnen zijn. Als het bedrijf niet regelmatig, maar wel zeer grote problemen dient op te lossen, dan is HPC in de cloud mogelijk de betere optie. De twee vormen kunnen ook met elkaar worden gecombineerd. Een grondige behoeftebepaling is nodig om tot de juiste keuze te komen.

 

Geef een reactie