High Performance Computing: Hoe u ermee kan scoren

Uw concurrentiepositie in gevaar?

Er wordt enorm veel data gegenereerd en tot veel van deze data hebben wij beschikking of kunnen wij beschikking krijgen. Maar wat doet u ermee? Het zijn zulke grote hoeveelheden en het is misschien een ongeordende bende. U heeft misschien het gevoel dat er wel interessante informatie uit die data te halen valt, maar dat het ordenen van de data en het analyseren ervan zoveel tijd, energie en geld kost, dat het niet rendabel is. Dat het zoeken naar een speld in een hooiberg is. Mooie redenen om die data links te laten liggen.

Toch zijn er nog mooiere redenen om de data wel te benutten. Het is inderdaad wel zoeken naar een speld in een hooiberg, maar tegenwoordig hebben we het geluk dat het gebruik van HPC binnen ons bereik ligt. Nu kunnen we genoeg rekenkracht genereren om die grote volumes aan data binnen beperkte tijd en tegen acceptabele kosten te analyseren en de speld (of meerdere spelden) te vinden. Er is ook allerlei behulpzame software om ons te helpen met simulaties.

Nou kunt u denken: ‘Dat heb ik helemaal niet nodig. Mijn bedrijf functioneert al jaren prima zonder die grote data analyses, simulaties en HPC’. Echter, andere bedrijven gaan er langzaamaan de voordelen van inzien en deze concepten oppakken, waardoor uw concurrentiepositie ineens ernstig in gevaar kan komen. Namelijk, als andere bedrijven wel HPC gebruiken om hun grote datasets te analyseren of simulaties te doen, dan zouden zij hele waardevolle informatie kunnen ontwikkelen, waardoor zij o.a. kunnen innoveren, een niche markt kunnen ontdekken, kunnen ontdekken onder welke voorwaarden hun sales omhoog gaan, en de kwaliteit van voorspellingen en hun dienstverlening verhogen. Hoogstwaarschijnlijk is HPC dus nu een must aan het worden om nog voldoende toegevoegde waarde te kunnen leveren en uw concurrentiepositie te behouden.

Enkele voorbeelden van toepassingssituaties voor HPC

HPC kan voor zeer uiteenlopende doeleinden gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld eens aan marketing. Een marketingplan kan gebaseerd worden op gevoel, maar een marketingplan kan ook gebaseerd worden op onderzoeksresultaten. Onderzoeksresultaten zijn in dit geval waarschijnlijk specifieker en betrouwbaarder, zodat u veel meer waar krijgt voor het geld dat u investeert in de marketingactiviteiten en het u dus een hogere ROI oplevert.

Toen ik vroeger bij een krantenbedrijf werkte en adverteerders in de kranten wilden adverteren, konden we m.b.v. een programma de doelgroep van de advertentie heel duidelijk definiëren. Op basis van onderzoeken kwam er dan als resultaat uit het programma welke kranten die doelgroep het meest lazen. Zo konden wij de adverteerder adviseren m.b.t. de beslissing in welke kranten te adverteren, zodat er een zo hoog mogelijk bereik werd behaald. Wij gebruikten daar geen HPC voor, omdat de dataset te overzien was. Nu worden datasets steeds groter. Het is raadzaam om deze te benutten, omdat de antwoorden op onze vragen daardoor steeds kwalitatiever kunnen zijn, maar dan is er wel meer rekenkracht en dus HPC nodig.


Dit principe kan in heel veel branches worden toegepast. Zo kan er ook gebruik gemaakt worden van een dataset over de vaardigheden en kennis van service desk medewerkers, om vragen van klanten direct te kunnen doorverwijzen naar de medewerker met de geschikte kwalificaties, zodat klantvragen sneller en beter beantwoord kunnen worden. Het resultaat is dat er efficiënter wordt gewerkt en de klanttevredenheid omhoog gaat.


Verder wordt HPC gebruikt om weersvoorspellingen accurater te maken, voor crash simulaties met auto’s, voor het analyseren van gegevens over bijvoorbeeld tumoren om medicijnen te ontwikkelen, etcetera.

Maar ik heb helemaal niet zoveel data

U hoeft niet perse zelf de data te genereren. Als het bijvoorbeeld specifiek gaat over uw bedrijf en het gedrag van uw medewerkers of klanten, dan is het waarschijnlijk wel handig om zelf datasets te creëren. Voor wat algemenere vraagstukken kunt u tegen een vergoeding gebruik maken van datasets die andere bedrijven (zoals Google en onderzoeksbedrijven) ontwikkelen. Dan heeft u al snel beschikking tot hele grote data volumes met zeer hoge potentie.

Waar kan mijn bedrijf HPC concreet voor gebruiken?

That’s up to you! Omdat het voor zo gigantisch veel doeleinden ingezet kan worden is de toegevoegde waarde van de resultaten van de HPC analyses en simulaties voor een groot deel afhankelijk van uw creativiteit, inbeeldingsvermogen en strategisch inzicht. Denk buiten de gebaande paden. Er is zoveel data beschikbaar. Het is misschien eerder lastig te bedenken welk informatie niet gevonden kan worden dan welke informatie wel gevonden kan worden. Vraagt u zich eens af: Welke informatie is voor mijn bedrijf waardevol en welk doel wil ik ermee bereiken?

Geef een reactie