Cloud autonomics.

Cloud complexiteit

Zoals vorige week verteld is er een kloof tussen de complexiteit van systemen en het vermogen om deze te managen, bijvoorbeeld omdat systemen steeds meer verbonden en divers dienen te zijn. Cloud computing is een voorbeeld van een innovatie die een hoge complexiteit met zich meebrengt; niet alleen door de kortstondige en gedeelde computing omgeving maar bijvoorbeeld ook door onbedoelde bijkomstigheden als consumptie gebaseerde prijsmodellen, die monitoring and continue optimalisatie vereisen om verspilling van middelen en slecht kostenmanagement te vermijden. Er moet dus iets veranderen om de cloud omgevingen van morgen te kunnen managen. Als een bepaalde vorm van autonomic computing hiervoor ingezet kon worden, zou dat enorm veel voordelen met zich mee kunnen brengen.

Cloud autonomics

Volgens Joe Kinsella (CTO en oprichter van CloudHealth Technologies) is cloud autonomics de toekomst. Cloud autonomics is het gebruik van automatic computing om organisaties in staat te stellen om effectief de kracht van cloud computing te beheren en exploiteren door het beheer te automatiseren op basis van bedrijfsbeleid. Bij cloud autonomics kan een persoon/team een beleid opstellen dat bepaalt hoe de infrastructuur moet worden gemanaged en een autonoom systeem toestemming geven om dit beleid uit te voeren. Op die manier kan de cloud infrastructuur continu en automatisch worden geoptimaliseerd en kunnen beslissingen zeer snel genomen worden. U bepaalt het beleid, het systeem executeert de benodigde activiteit.

Het mooie aan dit concept als we het in het licht van de post van vorige week over kunstmatige intelligentie plaatsen, is dat het systeem optimalisatie beslissingen neemt op basis van beleid, in plaats van dat het volledig autonoom is en vertrouwt op kunstmatige intelligentie. Alsnog is het zeer belangrijk dat het opstellen van het beleid zeer zorgvuldig wordt gedaan en dat het beleid weergeeft wat daadwerkelijk is gewenst. Hoewel autonome systemen menselijke fouten flink kunnen verminderen, zal de hefboomwerking namelijk ook van kracht zijn in het geval er een foutief beleid is opgesteld. Toch zou dit wel een logische tussen stap kunnen zijn naar op den duur eventueel volledig autonome systemen.

 

Geef een reactie