Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet, en het is… strategische informatie.

Bedrijven verzamelen toenemende hoeveelheden data (feiten, getallen, tekst) in verschillende vormen en databases, waaronder

– operationele of transactionele data, zoals verkopen, kosten en voorraden

– nonoperationele data, zoals voorspellende data en macro-economische data

– metadata; data over data, zoals data woordenboek definities.

Data wordt waardevol als er informatie uit opgemaakt kan worden. Zo kunnen patronen, associaties, of relaties in data helpen bij strategische beslissingen en er toe leiden dat kosten worden verminderd, omzet wordt verhoogd of nieuwe mogelijkheden worden gecreëerd.

Met behulp van datamining kun je informatie uit data creëren.

Het concept datamining

Datamining is een analytische tool die gebruikers de gelegenheid biedt data vanuit verschillende dimensies of invalshoeken te analyseren, te categoriseren en de geïdentificeerde relaties samen te vatten. Technisch gezien is datamining het proces van het vinden van correlaties of patronen in grote databases.

Hoewel de term datamining relatief nieuw is, is de technologie dat niet. Echter, innovaties in computer rekenkracht, disk storage en statistieke software verhogen enorm de nauwkeurigheid van de analyses terwijl de kosten worden verlaagd, waardoor het concept steeds interessanter wordt.

Wat is het nut van datamining?

Er zijn zeer uiteenlopende toepassingsgebieden voor datamining. Zo wordt het door bijvoorbeeld retail bedrijven gebruikt om patronen in aankopen te ontdekken, zodat marketing effectiever kan worden ingezet. Als bijvoorbeeld uit analyse blijkt dat als consumenten koffie kopen, ze vaak ook melk kopen, dan kan een supermarkt beslissen om de koffie en melk dicht bij elkaar in de winkel te plaatsen.

Nou is dit een erg voor de hand liggende combinatie. Datamining is met name interessant om verbanden te ontdekken die je zelf niet had kunnen verzinnen, zoals ontwikkelingen in gezinssamenstellingen van consumenten.

Ook in de wetenschap kan datamining veel opleveren. Zo kan het gebruikt worden om verbanden in DNA van individuen op te sporen om meer informatie over ziektes te ontdekken en het uiteindelijk beter te kunnen voorkomen of bestrijden.

Verder is datamining een belangrijk onderdeel van het business concept van organisaties als Facebook en Google. Zo laten zij adverteerders tegen kosten gebruik maken van hun enorme databases, waardoor de adverteerder meer rendement uit zijn advertenties kan halen.

Is datamining interessant voor mijn bedrijf?

Om accurate resultaten te krijgen uit datamining, moet het wel goed gebeuren, want ‘garbage in, garbage out’. Databases zijn vaak vervuild door voornamelijk invoerfouten. Daarom moeten ze eerst opgeschoond worden. Eventueel is het nodig om een datawarehouse te ontwikkelen, zodat data vanuit verschillende databases kan worden geïntegreerd en er gecentraliseerd data management komt. Daarbij moet de data een bruikbaar formaat hebben en als er belangrijke data ontbreekt moet het misschien ingekocht worden.

De grote vraag is of de resultaten die datamining voor u kunnen opleveren de investering waard zijn. Om een goede beslissing te nemen is het handig om te brainstormen met de betreffende afdeling waarvoor u het zou willen gebruiken. Welke strategische informatie zou voor u interessant kunnen zijn en wat kan het opleveren? Ook kan het een slimme stap zijn om een goede business intelligence of datamining specialist te raadplegen.

Geef een reactie