Gewoon omdat het kan.

Meer en meer data

We creëren steeds meer digitale data. Niet alleen omdat we wat veel zaken betreft zijn overgestapt van fysiek naar digitaal, maar ook omdat de drempel om data te creëren vaak heel laag ligt. Zo nemen we tientallen foto’s waar we er vroeger maar één hadden genomen. ‘Gewoon omdat het kan.’ We bewaren veel data ook lang, want ‘Je weet maar nooit.’

Opslaan steeds efficiënter

Een belangrijke oorzaak van de lage drempel is de steeds grotere efficiëntie die wordt behaald in het opslaan van data. Het gaat gemakkelijk, snel en wordt steeds goedkoper. Voor de prijs waar we vroeger een floppy van 1 MB kochten, kopen we nu opslagmiddelen waar je 100.000 keer zoveel data op kwijt kan. We hebben ook minder ruimte nodig om data op te slaan door intelligente, technologische ontwikkelingen. Data deduplicatie bijvoorbeeld, verwijdert dubbelen in data. Data compressie elimineert overbodigheden, waardoor het compacter wordt. Mechanismen als consolidatie, virtualisatie en cloud kunnen ervoor zorgen dat we data niet op meerdere plekken hoeven te hebben, maar dat een link volstaat om toegang te krijgen tot de data. Dat scheelt ook weer ruimte.

Weggooien voor overzicht?

Ondanks die efficiëntie in opslag, krijg je soms misschien de neiging om data weg te gooien. Je verwacht toch dat minder data gemakkelijker te managen is, waardoor de data ook beter gevonden en benut kan worden zodra nodig. Het lijkt daarom bijvoorbeeld een logische beslissing om financiële data van ouder dan, zeg, zeven jaar weg te gooien, omdat je het niet meer nodig zou hebben.

Bewaren voor nieuwe kansen

Toch kan het interessant zijn om data die je nu niet nodig hebt, en waarvan je op het eerste gezicht denkt het nooit meer nodig te hebben, wel te bewaren. Mogelijk kan het namelijk in de toekomst of nu al voor andere bedrijven heel veel waard zijn.

Ga eens na wat voor data er allemaal op uw systemen staat. Welke data gebruikt u wel, welke niet? Zou het handig zijn om meer overzicht te scheppen, of zijn er nieuwe, interessante toepassingsgebieden voor uw data?

In de volgende post meer over toepassingen van data.

Geef een reactie