vGPU: Verplaats nu ook grafisch intensieve apps naar het datacenter

Cloud computing, virtual desktop infrastructure (VDI), client consolidation infrastructure (CCI) en hosted virtual desktops (HVD). Een variatie aan namen en contexten, maar in essentie berusten ze allemaal op hetzelfde idee: Het verplaatsen van zware computing activiteiten en data naar een centrale bron die beschikbaar is voor velen.

Grafische kwaliteiten onderontwikkeld

Helaas blijft een belangrijk computing segment achter in de overgang van client desktops naar gevirtualiseerde clouds en datacenters. Beperkingen in zowel beschikbare technologie en netwerk infrastructuur hebben applicaties die net iets meer dan het meest eenvoudige niveau aan grafische bekwaamheid vereisen uitgesloten.

Een kwalitatieve interactieve visuele ervaring is altijd belangrijk, en het kunnen leveren van die ervaring vereist altijd een GPU – Alex Herrera (NVIDIA)

Er bestaan al manieren om grafisch intensieve applicaties naar het datacenter te verplaatsen voor gebruikers die normaal gesproken hun workstation onder hun bureau hebben. Echter, die manieren schieten tekort in performance of zijn niet veelzijdig genoeg.

Dedicated harware

In het verleden was dedicated hardware de meest rendabele optie voor het draaien van grafisch veeleisende applicaties. Bij hardware die volledig is toegewijd aan de applicatie, wordt de OS direct geïnstalleerd op de hardware waar de applicaties op draaien. Het nadeel van deze benadering zijn de kosten die ermee gemoeid zijn.

Software GPU sharing

Software GPU sharing stelt meerdere virtuele machines in staat om rendering kracht van een enkele, fysieke GPU af te tappen door software abstractie. Helaas verlaagt deze benadering performance. Het presteert effectief met simpele applicaties en visuals, maar het abstraheren van complexe 3D rendering brengt zowel latency als verlaagde performance met zich mee. Bovendien is applicatie compatibiliteit beperkt.

GPU pass-through (dedicated GPU)

Bij GPU pass-through wordt de GPU niet geabstraheerd door de hypervisor en aangeboden als een virtuele component. De GPU blijft een fysieke component. Elke virtuele machine krijgt zijn eigen GPU toegewezen, waardoor de performance vermindering wordt geëlimineerd. Dit is echter ook geen ideale oplossing, omdat het verbinden van een fysieke GPU aan een enkele virtuele machine de mogelijkheid om resources te delen en daardoor optimaal te benutten beperkt. Dit terwijl resources delen een van de belangrijkste redenen is om überhaupt voor een gevirtualiseerde oplossing te kiezen.

De oplossing: vGPU

Dat het grafische segment achterloopt is eindelijk aan het veranderen door ontwikkelingen in infrastructuur mogelijkheden. De mogelijkheid om op afstand high performance grafische desktops te renderen en leveren is gearriveerd.

Doordat NVIDIA engineers de GPU hebben gevirtualiseerd in hardware, wordt de noodzaak van software abstractie (om GPU resources te delen) verlicht, en wordt performance-verlagende CPU overhead geëlimineerd, net als de problemen met applicatie betrouwbaarheid en compatibiliteit. Door hardware virtualisatie kunnen meerdere virtuele machines nu dus een fysieke GPU delen voor optimale resource benutting, terwijl de performance hoog is en de compatibiliteit goed. Ook grafisch veeleinde apps kunnen nu dus prima verplaatst worden naar het datacenter. Een zeer gewenste ontwikkeling in de tijd van BYOD (bring your own device) en de toename in grafisch intensieve applicaties.

Geef een reactie