NVIDIA GRID vGPU: Grafische desktops in de cloud op lucratieve wijze

Vorige week vertelde ik dat het door vGPU mogelijk is om grafische desktops naar de cloud te verplaatsen, zodat GPU resources op een centrale plek staan en kunnen worden gedeeld. Maar hoe zorgt NVIDIA er nou voor dat dit op een kwalitatieve manier gebeurt? Dat komt door hun GRID vGPU technologie.

Hoge performance plus applicatie compatibiliteit en betrouwbaarheid

Doordat NVIDIA de GPU heeft gevirtualiseerd in hardware, wordt de noodzaak van software abstractie voor het delen van GPU resources verlicht, en wordt performance-verlagende CPU overhead geëlimineerd, net als de problemen met applicatie betrouwbaarheid en compatibiliteit. GRID vGPU technologie faciliteert zo GPU verdeling over meerdere gebruikers, zonder performance of API compatibiliteit op te offeren.

Flexibele resource toedeling

GPU verdeling is één ding, maar het is een andere zaak om ervoor te zorgen dat elke gehoste virtuele machine, en elke gebruiker die die machine vertegenwoordigt, voldoende GPU resources kan krijgen om zijn workloads tijdig en effectief te verwerken.

Met GRID vGPU kunnen IT beheerders de grafische aanvraag van gebruikers in evenwicht houden met de beschikbare fysieke resources via vGPU profielen. Elk profiel specificeert op hoeveel geheugen en welke (gemiddelde) fractie van de totale beschikbare verwerkingskracht van een GRID GPU die virtuele machine kan rekenen. IT beheerders kunnen ervoor zorgen dat elke gebruiker voldoende is voorzien door simpelweg het geschikte profiel te selecteren. Een systeem beheerder zou bijvoorbeeld één GRID GPU met vier intensieve gebruikers kunnen delen, terwijl hij aan een andere GPU acht gebruikers met lagere grafische eisen kan toewijzen.

Naadloos schalen

Als het nodig is om snel resources te schalen vanwege veranderingen in het personeelsbestand, dan is dat geen probleem. Een beheerder kan snel GRID hardware herverdelen door gebruik te maken van de verschillende profielen. Zo kan een GPU die eerst toegewijd was aan een enkele intensieve gebruiker, snel een zuivere gedeelde resource worden voor meerdere gebruikers.

Eenvoudig IT management

Zelfs als bijvoorbeeld nieuwe werknemers niet op de centrale locatie of niet eens op hetzelfde continent gevestigd zijn, dan is het geen probleem om hen te voorzien van virtuele desktops en resources aan hen toe te delen. Er hoeven geen vliegtickets geboekt te worden om de installaties uit te voeren. Door de hoge performance grafische VDI met GRID vGPU technologie kunnen nieuwe virtuele desktops in het datacenter worden aangemaakt en worden beheerd via het centrale, vereenigde management console. De gebruiker op afstand hoeft slechts een thin-client in te pluggen en een monitor te verbinden. Niet alleen installaties, maar ook de meeste patches, updates en andere onderhoudswerkzaamheden kunnen vanaf een centrale locatie worden uitgevoerd.

Met deze interessante eigenschappen van NVIDIA’s GRID vGPU wordt grafische VDI een lucratief concept waar nog veel plezier aan beleefd zal worden.

 

Geef een reactie