De kracht van Kubernetes

Vorige week heb ik in het kort verteld wat Kubernetes is. Deze week leg ik meer de focus op wat nou echt de kracht is van dit systeem, waarbij enkele features aan bod komen.

Zoals je misschien wel hebt gemerkt als je mijn blog volgt, wordt er in de IT steeds meer voordeel behaald door veel van de complexiteit van het ontwerpen, bouwen en beheren van IT infrastructuren weg te nemen d.m.v. automatisering, standaardisaties en gebruiksklare (turnkey) oplossingen. De reden hiervoor is dat er op dit gebied nog heel veel efficiëntie te behalen valt. Veel bedrijven hebben namelijk IT-ers in dienst die zich met bloed, zweet en tranen toewijden aan hun ‘unieke’ IT infrastructuur, terwijl het gros van de bedrijven voor een groot deel dezelfde vereisten aan hun omgeving stelt.

De kracht van Kubernetes

De kracht van Kubernetes is dat ook zij veel complexiteit wegnemen, namelijk op het gebied van container orkestratie. Kubernetes groepeert containers die een applicatie vormen in logische eenheden, wat hen helpt een ecosysteem van componenten en tools te creëren.

Ecosysteem: Een samenhangend, evenwichtig, en (in grote mate) zelfregulerend geheel van onderdelen die met elkaar en hun omgeving een wisselwerking hebben.

Door de standaardisatie en modulariteit van dit ecosysteem kunnen implementatie, opschaling en management van containers automatisch gebeuren, en kunnen ze verplaatst worden naar andere omgevingen (public, private, hybrid en multi cloud). Dit verlicht de lasten van het draaien van applicaties in clouds enorm.

IT-ers kunnen profiteren van de efficiëntie en eenvoud die Kubernetes ze biedt met dit ecosysteem. Een groot deel van de complexe taken m.b.t. het creëren en beheren van containers, die voor veel bedrijven gelijk zijn, is vereenvoudigd door Kubernetes. De IT-ers hoeven daar nu veel minder aandacht aan te besteden, waardoor ze zich kunnen focussen op het bijschaven en perfectioneren van de omgeving voor de unieke eisen van hun bedrijf.

Features

Hierbij een aantal zaken die Kubernetes al slim voor je heeft ingeregeld:

  • Automatisch binpacking: Je kan specificeren hoeveel CPU en geheugen elke container nodig heeft. De ‘scheduler’ kan dan beslissen op welke nodes de containers te plaatsen. Zo kunnen containers automatisch geplaatst worden op basis van hun resource behoeften, zonder beschikbaarheid op te offeren. Diverse workloads kunnen met elkaar gemixt worden, om optimaal en efficiënt gebruik te maken van de resources.
  • Automatisch horizontaal schalen: Je kan je applicaties, indien gewenst, automatisch schalen aan de hand van CPU gebruik.
  • Automatische rollouts en rollbacks: Veranderingen in je applicatie of de configuratie worden progressief uitgerold. Terwijl dit gebeurt wordt de gezondheid van je applicatie gemonitord. Mocht er iets mis gaan, dan draait Kubernetes de verandering voor je terug.
  • Automatische storage orkestratie: Je kunt automatisch een storage systeem naar keuze laten opstellen.
  • (Automatische) Self-healing: Herstart containers die falen, vervangt en herschikt containers als nodes stuk gaan, doodt containers die niet reageren op jouw gebruikers-gedefinieerde health-check, en biedt ze niet aan aan klanten totdat ze daar klaar voor zijn.

Merk vooral het woord ‘automatisch’ in elk van deze features op. Zo zie je, ook Kubernetes draagt bij aan de overgang van IT operatie naar IT innovatie. Standaardiseer wat gestandaardiseerd kan worden en automatiseer wat geautomatiseerd kan worden met behulp van systemen die hier speciaal op ingericht zijn. Dan kan jij je focussen op hetgeen waar jij het verschil maakt.

Geef een reactie