Kubernetes: Geautomatiseerde container implementatie, opschaling en management

In de posts ‘Betekent containerisatie het einde van virtuele machines?‘ en ‘Zakelijke mogelijkheden met containerisatie‘ heb ik de voordelen van de technologie containerisatie besproken. Het ontkoppelen van applicaties van de infrastructuur creëert nieuwe mogelijkheden. Wil je profiteren van de complete voordelen van containerisatie? Kubernetes geeft je de kans.

Het Kubernetes project is gestart door Google in 2014. Het is een 100 procent open-source systeem. De naam Kubernetes stamt af van het Grieks en betekent ‘helmsman’ of ‘piloot’, wat aanduidt dat dit systeem als een bewindvoerder fungeert.

Platform en infrastructuur

Robuuste automatisering is belangrijk als je op grote schaal bezig bent. Kubernetes is daarom op z’n minst een platform for het automatiseren van implementatie, opschalen en management. Het maakt het mogelijk om containers in te plannen, draaien en beheren op virtuele en fysieke machines. Het is o.a. ontworpen om te dienen als een platform voor het bouwen van een ecosysteem van componenten en tools. Zo voldoet het aan een aantal algemene behoeften van applicaties in lopende productie.

Echter, Kubernetes is ook een infrastructuur voor containers, met een hoop functionaliteit. Het maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om de ‘draad’ tussen applicaties en virtuele en fysieke machines door te knippen, waardoor er van een ‘host-centric’ infrastructuur naar een ‘container-centric’ infrastructuur wordt gegaan (en met een enkele applicatie per container staat het managen van containers gelijk aan het managen van de implementatie van de applicatie). Dit verschaft je de volledige voordelen van containers. Kubernetes biedt je dus zowel de eenvoud van PAAS als de flexibiliteit van IAAS.

Cloud applicaties draaien wordt eenvoudiger

Het doel van Kubernetes is het bevorderen van een ecosysteem van componenten en tools die de lasten van het draaien van applicaties in public en private clouds verlichten. Het zorgt ervoor dat je snel en efficiënt kan voorzien in de behoeften van de klant doordat je applicaties snel en voorspelbaar kan implementeren en ze  ‘on-the-fly’ kunt schalen, naadloos nieuwe features kunt uitrollen, en het hardware gebruik kunt optimaliseren door alleen de middelen te gebruiken die je echt nodig hebt.

Volgende week meer over de features.

Geef een reactie