Betekent containerisatie het einde van virtuele machines?

Containerisatie bestaat al jaren, maar nu is de tijd aangekomen dat het nuttig is voor veel organisaties om zich erin te verdiepen. Door Docker is veel expertise en handgemaakte code niet meer vereist om containerisatie goed te doen. Hierdoor is deze technologie nu beschikbaar voor mainstream organisaties. De applicatie container technologie van Docker belooft de manier waarop IT operaties worden uitgevoerd te veranderen, net zoals virtualisatie technologie dat een aantal jaren geleden deed. Laten we eens kijken waarom dat zo is.

Het nadeel van virtualisatie

Bij virtualisatie zoals de meesten dat kennen distribueer je computing over virtuele machines die draaien op, maar niet gebonden zijn aan fysieke servers. Het probleem met VM’s is dat ze een evolutie zijn van de originele staat waarin iedere workload nog zijn eigen fysieke server had. De bagage die ze met zich meebrengen is inefficiënt. Elke VM draait namelijk, naast de applicatie, een volledige kopie van het operating system. Deze duplicatie leidt ertoe dat er veel geheugen, bandbreedte en opslag onnodig wordt verbruikt.

Voordelen containerisatie

  • Efficiënter: Containerisatie elimineert de bagage van de klassieke vorm van virtualisatie door de hypervisor en VM’s te vervangen voor een Docker Engine en containers. Een container behoeft geen eigen kopie van het OS, doordat elke container op die server de OS kernel van het OS die op de server draait deelt met de andere containers. Dit reduceert resource verspilling gigantisch.

    docker_vm
    Afbeelding van Docker
  • Snel en gemakkelijk applicaties starten, stoppen en verplaatsen naar een andere computing omgeving op een betrouwbare manier: Elke container bestaat uit een volledige runtime-omgeving; een applicatie met al zijn afhankelijkheden, libraries en andere binaries, en configuratie bestanden om het te draaien, gebundeld in één pakket. Door het applicatie platform en zijn afhankelijkheden in een container te stoppen, worden verschillen in OS distributies en onderliggende infrastructuur weg geabstraheerd, waardoor een applicatie snel en gemakkelijk in verschillende omgevingen gedraaid kan worden. Dit was voorheen niet mogelijk op deze manier. Bovendien wordt het beheer eenvoudiger, doordat er nu minder OS-en zijn om bijvoorbeeld te updaten.

Betekenen deze voordelen dat virtualisatie met VM’s gaat verdwijnen? Dat zou ik niet zeggen. Voor de situaties waar deze voordelen niet relevant genoeg zijn, of waar de voordelen niet opwegen tegen de kosten van het containeriseren zullen VM’s misschien nog een prima uitkomst vormen. Maar afnemen zal het wel, want heel veel organisaties kunnen enorm profiteren van containerisatie.

Volgende week volgt meer over de mogelijkheden met containerisatie.

Een gedachte over “Betekent containerisatie het einde van virtuele machines?

Geef een reactie