Zakelijke mogelijkheden met containerisatie

Vorige week bleek al dat containers een lichte vorm van virtualisatie zijn, die zeer efficiënt gebruik maken van de onderliggende infrastructuur. Bovendien maken ze het mogelijk om applicaties snel en gemakkelijk te starten, stoppen en verplaatsen naar andere computing omgevingen. Maar wat betekent dit nou eigenlijk voor de organisatie? Hierbij mogelijke zakelijke voordelen die je kunt realiseren met containerisatie.

Ontwikkelaarservaring verbeteren

Het kan een enorm gedoe zijn om een applicatie te ontwikkelen. Bij het testen van een ontwerp kunnen problemen ontstaan doordat de testomgeving anders is dan de ontwerp omgeving, waardoor de applicatie niet meer naar behoren functioneert en er aanpassingen gedaan moeten worden om goed te kunnen testen. Dezelfde soort problemen kunnen ontstaan bij het live maken van een test versie.

Dat ontwerp-, test- en productieomgevingen van elkaar verschillen maakt met containerisatie niet meer uit. Door containerisatie werkt de ontworpen applicatie overal waar Docker draait. Je weet als ontwikkelaar dus wat je kunt verwachten en kunt een hoop stress van foutmeldingen en continu aanpassen aan verschillende omgevingen van je af schudden.

Gemakkelijk en snel opschalen

Ook opschalen kan gemakkelijk, doordat de containers de volledige runtime-omgeving bevatten en het dus niet uitmaakt dat computing omgevingen van elkaar verschillen. En het gaat nog snel ook, doordat de containers geen OS bevatten en die dus niet iedere keer opgestart hoeft te worden. Wil je heel veel containers uitrollen, dan kan dat eenvoudig met een ‘auto-scale’ optie, waarbij de containers gekopieerd worden. Dit kan o.a. nuttig zijn als je tijdelijk meer resources nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je ticket verkoop doet voor een concert of festival en je wilt dat de piek in gebruikersaantallen opgevangen wordt. Is het niet rendabel om voor tijdelijke pieken resources aan te schaffen? Dan kun je door containerisatie op eenvoudige wijze koppelen aan een datacenter van bijvoorbeeld Google, Amazon of Facebook en tijdelijk van hen de resources benutten die je nodig hebt.

Gebruikerservaring verbeteren

Als een nieuwe versie van een app live gebracht moet worden of er hardware faalt, dan wil je dat de gebruiker daar zo min mogelijk last van heeft. Door containerisatie zal de gebruiker vrijwel geen haperingen ervaren, want containers kunnen enorm snel worden opgestart op een andere machine. Doordat ze geen OS bevatten zijn ze sneller te starten dan VM’s en is het overstappen op een andere machine een kwestie van seconden. Dit heb je zelf misschien al ervaren met applicaties van Google. Bij hen gaat er natuurlijk ook wel eens wat stuk of moet er een update gedaan worden, maar omdat de haperingen zo insignificant zijn kun je bijna zeggen dat hun applicaties letterlijk altijd werken.

Time-to-market verkorten

Last but not least kunnen ideeën als gevolg van containerisatie nu super snel van een hersenspinsel naar een bruikba(a)r(e) product of dienst worden vertaald, doordat het ontwikkel- en opschaal proces zoveel sneller gaan. Als er een ontwerp is voor het idee en deze functioneert goed in de ontwerp omgeving, dan zijn er technisch gezien weinig obstakels die nog overwonnen hoeven te worden. Het elimineren van ballast maakt het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten en plannen een stuk leuker, waardoor het niet onwaarschijnlijk is dat de kwaliteit ervan ook omhoog gaat en het bedrijf mooie stappen kan maken in het creëren van toevoegde waarde.

 

Geef een reactie