Van partial outsourcing naar turnkey outsourcing?

Sarah, een 18 jaar oud meisje die net haar rijbewijs heeft gehaald, kan een super de luxe auto rijden. Ook al heeft ze nauwelijks verstand van auto’s (behalve het besturen ervan), ze kan toch profiteren van hoge kwaliteit onderdelen. Het ontwerpen en in elkaar zetten laat ze aan anderen over. Het enige waar zij voor moet zorgen is dat haar doelen worden bereikt. Haar hoofddoel is om zich van A naar B te verplaatsen in comfortabele omstandigheden, terwijl haar subdoel is om zich creatief te uiten. Haar taak is dus dat ze aangeeft dat ze behoefte heeft aan een goede muziekinstallatie, airco en een roze lak die past bij haar stijl. Kent ze het woord airco niet? Geen probleem, ze kan gewoon zeggen dat ze de temperatuur wilt kunnen regelen. Zonder kennis van complexe techniek en voor haar onbekende terminologie kan ze toch haar doelen bereiken. Ze hoeft namelijk alleen maar de sleutel in het slot te steken.

Turnkey outsourcing in IT mogelijk steeds interessanter

Auto’s zoals in bovenstaand voorbeeld zijn turnkey producten, omdat ze vooraf gebouwd zijn en als compleet product worden verkocht. Als klant hoef je er alleen maar een uit te kiezen die past bij je wensen, en je kan van start.

In de IT gaat het steeds meer die kant op. Producten worden steeds geavanceerder, en tegelijkertijd eenvoudiger in gebruik doordat de complexiteit wordt ‘verstopt’. Denk aan containerisatie, hyper-converged systemen en web-scale IT. Zonder specialistische kennis van zaken, kun je toch die hoge kwaliteit producten en diensten benutten. Je hoeft zelf steeds minder te weten van technologie. Zelfs je aanvragen kunnen i.p.v. in ‘bits’ en ‘bytes’, steeds meer in zakelijke termen of andere niet-technologische terminologie gebeuren.

Turnkey producten en diensten benutten kan veel waarde opleveren. Waarom zou je tijd en moeite aan iets specialistisch besteden, met als resultaat een middelmatig product, terwijl je je ook die tijd en moeite kunt besparen, en het geld dat je daarmee overhoudt gebruiken om het uit te besteden aan een specialist?

Toch is outsourcing niet altijd een goede keuze.

Wel of niet outsourcen?

Activiteiten waarvan het handig kan zijn om ze in aanmerking te laten komen voor outsourcing, zijn activiteiten waarmee je geen sterke concurrentiepositie behaalt als je ze zelf uitvoert en die strategisch gezien niet zo belangrijk zijn. Daaronder vallen dus niet je core business (daar ben je zelf al de specialist in) en andere zaken die je bijv. al significante kostenbesparing opleveren.

Als je besluit om te outsourcen, dan is er nog de keuze tussen partial en turnkey outsourcing.

Partial outsourcing of turnkey outsourcing?

Bij partial outsourcing wordt alleen een gedeelte van een functie uitbesteed. Bij turnkey outsourcing ligt de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren en coördineren van een volledige functie bij een externe partij.

Turnkey outsourcing is geschikt als je bedrijf geen ervaring heeft met of kennis heeft over een bepaalde taak of er weinig verantwoordelijkheid (zoals coördinatie en integratie) voor wil dragen. Door een gehele functie uit te besteden, worden communicatie- en coördinatie problemen tussen de outsourcer en de externe partij, zoals vertragingen, geminimaliseerd.

Partial outsourcing is geschikter als het bedrijf meer invloed wil hebben op prijzen en kosten, en op de gebruikte technologie, materialen, het personeel en de kwaliteit ervan. Door niet de gehele functie uit te besteden ben je wat minder afhankelijk van de externe partij.

Ontwikkelingen in de IT maken het interessanter om aan turnkey outsourcing te doen en zo je focus op de core business te houden. Ze maken het steeds beter mogelijk voor bedrijven om te profiteren van technologieën van wereldklasse door het creëren van gebruiksvriendelijke en kant en klare apparaten, zonder dat die bedrijven intern hoeven te beschikken over specialisten op die vlakken (die voor de nieuwste technologieën vaak schaars of onbereikbaar zijn). Dus ga eens na welke turnkey technologische ontwikkelingen er zijn en welke functies in het bedrijf in aanmerking komen voor turnkey outsourcing, zodat je hier zelf ook je voordeel mee kunt doen.

 

Geef een reactie