Software-defined networking voor next-generation computing

De behoefte aan nieuwe netwerk architectuur

Door de enorme groei in mobiele apparaten, data, server virtualisatie en cloud computing dienen netwerk architecturen herzien te worden. Veel traditionele netwerken zijn hiërarchisch, met rijen Ethernet switches in een boomstructuur. Dit ontwerp is geschikt voor traditionele computing met eenvoudig data verkeer, maar ongeschikt voor de dynamische computing en storage behoeften van vandaag de dag.

Interconnectiviteit

Computing en storage worden steeds meer geïntegreerd tot een groot geheel waarbij iedereen toegang heeft tot alle middelen (indien deze toegang verleend is). Dit heeft vele voordelen, maar het vereist wel een aanpassing in de netwerk architectuur. Bestaande netwerken zijn te eenvoudig, met recht toe recht aan datapaden. Wat we nu nodig hebben is veel meer interconnectiviteit, veel meer data paden. Niet alleen dienen er meer paden binnenin de databases en servers aanwezig te zijn, maar ook naar de gebruikers toe, aangezien men nu beschikking tot applicaties en data wil hebben vanaf allerlei soorten apparaten (zelfs hun prive apparaten), vanaf iedere locatie en op ieder moment. Hierbij is het belangrijk dat de bedrijfsdata beschermd wordt en dat het dataverkeer gebeurt conform het beleid.

Aanpasbaar en schaalbaar netwerk

Daarbij moet het netwerk zich kunnen aanpassen aan veranderende behoeften. Zo zal het netwerk sterk moeten veranderen als er door fusies IT infrastructuren van verschillende bedrijven moeten worden gekoppeld. Ook de capaciteit van het netwerk moet verhoogd kunnen worden door de toename in mega datasets. De netwerken moeten enorm kunnen opschalen, bijvoorbeeld om parallel processing (data opknippen in stukjes en deze stukjes tegelijkertijd (=snel) te verwerken) mogelijk te maken.

Software-defined networking


Software-defined networking (SDN) is een netwerk architectuur waarbij netwerk beheer en doorstuur functies worden ontkoppeld. Hierdoor wordt het netwerk beheer direct programmeerbaar en de onderliggende infrastructuur los gemaakt van applicaties en netwerk diensten, met als doel dat het netwerk dynamisch, beheersbaar, kostenefficiënt en aanpasbaar wordt. Hiermee is SDN geschikt voor de hoge brandbreedte en dynamische aard van de applicaties van tegenwoordig.

SDN stelt beheerders in staat om netwerk-wijd verkeer aan te passen aan veranderende behoeften. Daarbij zorgen de SDN controllers ervoor dat beheerders een goed overzicht hebben van het netwerk en het beheer centraal kan plaatsvinden (met alle eenvoud en efficiëntie voordelen van dien). Bovendien stellen geautomatiseerde SDN programma’s netwerk beheerders in staat hun netwerk middelen snel en dynamisch te configureren, beheren, beveiligen en optimaliseren. Deze programma’s kunnen zij zelf schrijven, omdat ze niet afhankelijk zijn van gepatenteerde software.

Grote kans dat SDN ook een hoop problemen oplost voor uw bedrijf, in het heden of de toekomst.

Geef een reactie