De kracht van servers verspreiden over data centers

Verandering in data center architectuur
Mobiliteit en the Internet of Things zorgen ervoor dat data steeds beschikbaarder moet zijn. Niet alleen dient er meer data vaker beschikbaar te zijn, het moet ook te bereiken zijn vanaf gigantisch veel locaties en graag met de snelheid die we gewend zijn.

Vorderingen in technologie, platformen en breedband infrastructuur dragen bij aan het tegemoetkomen van deze eisen, en zijn mede verantwoordelijk voor het feit dat de architectuur van data centers een grote transformatie ondergaat. In plaats van het huisvesten van systemen in één groot data center, worden systemen steeds meer verspreid over data centers met diverse locaties.

Voordelen
Snelheidswinst
Met de middelen die we nu tot onze beschikking hebben kunnen we tegen acceptabelere prijzen grote hoeveelheden data verplaatsen. Toch geldt alsnog dat hoe langer het pad is dat de data moet afleggen, hoe trager de verplaatsing gaat. Het inkorten van de paden kan dus helpen om snelheid te winnen. Door systemen te verplaatsen over geografisch verspreide data centers, kan de data dichterbij de bestemming worden geplaatst en deze snelheidswinst gerealiseerd worden.Redundantie
Als de systemen worden verspreid over meerdere data centers, kan de data via meerdere paden en meerdere locaties bereikt worden. Op deze manier komt de redundatie meer in het netwerk te liggen dan in de eigenlijke faciliteit. Ook wordt de last dan verdeeld over de locaties, waardoor het netwerk minder te lijden heeft.

Het verspreiden van servers over meerdere data centers kan als een dure grap klinken. Echter, door de toename in breedband netwerken en de vorderingen in computing platformen dalen de prijzen van outsourcing en zal het voor steeds meer organisaties een interessante optie worden, ook voor de kleinere markten.

Geef een reactie