Hyper-converged systemen: Standaardisatie en maatwerk gaan hand in hand

Hyper-converged systemen: 

eenvoudig…

Hyper-converged systemen zijn systemen waarbij computing, storage, virtualisatie, netwerk en management zijn geïntegreerd in een enkele, alles-in-één machine. 

Al deze onderdelen zijn op elkaar afgestemd en getest, waardoor je weet dat ze (samen) goed functioneren. Dit houdt in dat je niet zelf op zoek hoeft te gaan naar losse componenten en die op elkaar af moet stemmen, waardoor je de enorme hoeveelheid tijd en moeite die daarmee gepaard kan gaan bespaart. Het is een kwestie van een hyper-converged systeem uitzoeken en deze op een simpele manier installeren.

Vergelijk dit eens met een smartphone. Waarschijnlijk heb je die ook niet zelf in elkaar gezet door een samenstelling te maken van een zelf uitgezocht scherm, camera lens, geheugen, etcetera. Er zijn standaard smartphones te koop waarbij de samenstelling van de producten die jij hoogstwaarschijnlijk wenst te gebruiken al is gemaakt. Dit is voor jou lekker eenvoudig en zal voor het gros van de mensen goed genoeg tot ruim voldoende zijn.

 …maar toch afgestemd op de behoefte…

Toch zal je wel iets van maatwerk willen. One size fits all is misschien niet goed genoeg. Gelukkig kan je zo’n hyper-converged systeem polijsten naar je behoefte. Zo kun je zelf kiezen welke applicaties je er op wilt zetten. Ook dit kan op een zeer eenvoudige manier, doordat er applicaties zijn die met slechts een paar drukken op de knop geïnstalleerd kunnen worden op het systeem en er ook goed op functioneren omdat dat al is getest.

De Turnkey Linux apps bijvoorbeeld, waar ik vorige week over sprak, kun je op deze manier eenvoudig gebruiken op een hyper-converged systeem met het open source KVM. Maar er zijn ook apps die juist goed werken met bijvoorbeeld VMware.

Dit concept is vergelijkbaar met het feit dat je met je ‘standaard’ smartphone ook nog een hoop keuze vrijheid hebt. Je kunt die namelijk configureren zoals jij dat wilt, door de apps te kiezen en installeren die jij wilt. Ook hierbij kun je kiezen voor een operating system, zoals Android of Apple iOS, en zijn de apps zo gemaakt dat ze goed functioneren op het betreffende operating system.

… en bij de tijd

Of je zo’n hyper-converged systeem aanschaft voor eigen gebruik, of inzet als een host voor cloud computing, waarbij je de resources verhuurt en de klant zelf laat bepalen welke apps hij/zij wilt gebruiken, deze alles-in-één systemen passen echt bij deze tijd. Het gemak van standaard in combinatie met de vrijheid van ‘self-service’ maatwerk biedt de kans om de focus te verleggen van operatie naar innovatie, wat een stuk leuker en winstgevender is. 

Een gedachte over “Hyper-converged systemen: Standaardisatie en maatwerk gaan hand in hand

  1. Hi Lyns,

    Het is weer een uitstekend stuk, helder en de toegevoegde waarde kan iedereen voor zichzelf eenvoudig invullen. 😊

Geef een reactie