Vrijheid door modulariteit.

Gestandaardiseerde systemen kunnen makkelijk en goedkoop zijn, met name voor de leverancier. Maar ga je er ook het verschil mee maken? Dragen ze bij aan je visie en helpen ze je een stevige concurrentiepositie te behalen en behouden?


Mocht je differentiëren puur op prijs, dan zouden gestandaardiseerde systemen een uitkomst voor je kunnen zijn (mits je ze niet bij een A-merk aanschaft). Werk je met een andere differentiatie strategie, dan zou ik zeker een modulair systeem overwegen.

Voordelen modulariteit

  • Beantwoording van de behoefte: 

Een modulair systeem wordt opgebouwd uit modules; net zoiets als lego stenen. Hoe meer modules het systeem uit opgebouwd kan worden, hoe meer verschillende combinaties er mogelijk zijn, en dus hoe meer verschillende systemen ermee gecreëerd kunnen worden. Dat betekent dat uw behoefte veel beter kan worden vervuld. Roeien met de riemen die je hebt is zo gek nog niet als je de keuze hebt uit een grote collectie riemen 🙂

  • Meebewegen met de markt: 

Je kent misschien wel de volgende uitspraak: ‘Het enige dat nooit verandert is verandering’. Bij het doen van aankopen is het dus zeer belangrijk om rekening te houden met komende veranderingen. Modulariteit houdt in dat modules in de loop van de tijd kunnen worden vervangen voor andere modules. Dit betekent dat u aan de hand van veranderingen in de markt uw systeem kunt optimaliseren door modules die niet langer geschikt zijn te vervangen voor andere modules of zelfs state-of-the-art modules.

Bijkomend voordeel is dat u op deze manier de levensduur van u systeem kunt verlengen. Niet alleen beter voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

  • Innovatie:

De grootste vijand van innovatie is gevangenschap in elke vorm. Net zoals vendor lock-in kan standaardisatie een enorme beperking zijn. Innovatie vereist creativiteit. Bij creativiteit hoort out-of-the-box thinking en buiten gebaande paden gaan. Dat is vrijwel onmogelijk als je vast zit aan die ‘box’ of aan die gebaande paden.

Wat innovatie ook nodig heeft is trial and error/uitproberen. Uitproberen wordt nogal een dure en langdurige grap als het inhoudt dat een systeem geheel vervangen moet worden voor een nieuw systeem, met de nodige implementatie tijd en leer curve. Modulariteit biedt de mogelijkheid om met kleine stapjes en zonder intense gevolgen te veranderen en uit te proberen.

Innovatie kan niet gepland worden, dus of u direct allerlei nieuwe ontwikkelingen zult doen is niet zeker. Wat wel zeker is, is dat een modulair systeem de rem van uw creativiteit af haalt, u veel leert en nieuwe inzichten biedt, en u een grote stap in de richting van innovatie brengt.

Geef een reactie