IT; realiseer er dromen mee!

We leven in een informatietijdperk waarin technologische ontwikkelingen exponentieel groeien. Er zijn allerlei technologieën om toegang tot informatie te krijgen, informatie te versturen en informatie op te slaan. Het aanbod kan nogal overweldigend zijn. De veranderingen in de bedrijsvoering als gevolg van ontwikkelingen in IT kunnen ook zeer heftig zijn. U kunt het gevoel krijgen in alles mee te moeten gaan, maar tegelijkertijd het gevoel hebben dat u geen tijd en energie heeft om u erin te verdiepen. Het kan dus lastig zijn om te beslissen met welke ontwikkeling wel mee te gaan en met welke niet.

Het doel van IT

Volgens Kevin Kelly (check een boeiend TED filmpje van hem over hoe technologie evolueert) wil technologie (waaronder dus IT) dat ieder mens de potentie heeft om zijn/haar ware verschil te realiseren. IT biedt ons keuzes, mogelijkheden en vrijheid. Volgens hem versnelt technologie de evolutie en de manier waarop we ideeën genereren. Het kan een accelerator zijn van innovatie en helpen je dromen (en die van het bedrijf) te realiseren. IT is dus een hulpmiddel en dient niet om je leven te beheersen, maar wel om je te ondersteunen in o.a. zelfverwezenlijking, een van de behoeftes die de mens nastreeft volgens Maslow.

Van welke IT ontwikkelingen ga ik gebruik maken?

Ieder mens en bedrijf is uniek en heeft eigen dromen. Je hoeft daarom niet op de manieren dat een ander IT gebruikt zelf ook IT te gebruiken. Aangezien IT alleen een succes kan zijn als mensen en de technologieën goed samenwerken, moet er gelegenheid en motivatie zijn om goed met de technologie om te gaan en deze te benutten. Kies daarom voor IT ontwikkelingen die het realiseren van de kerndoelen van jou / het bedrijf significant ondersteunen; of dat nou is in de vorm van ondersteunende bedrijfsactiviteiten veel efficiënter maken zodat er meer resources voor de kernactiviteiten overblijven, of in de vorm van een springplank voor de kernactiviteiten.

U hoeft niet alles wat op de markt komt toe te passen. Sommige activiteiten kunnen bijvoorbeeld (in bepaalde situaties) niet door IT vervangen worden, en niet elke ontwikkeling die bestaat kan in overweging genomen worden. Het is raadzaam om een oogje in het zeil te houden wat voor nieuwe ontwikkelingen er op de markt komen. Misschien brengen ze u op ideeën. Maar blijf ook zeker kijken naar wat goede omstandigheden zijn voor het realiseren van uw dromen en of daar ondersteunende technologieën voor bestaan.

 

Geef een reactie