Aankoopbeslissingen: Welke private cloud provider kiest u?

Eerder heb ik het al gehad over verschillende cloud modellen waar men uit kan kiezen. Als u heeft ontdekt dat een private cloud geschikt is voor uw situatie, dan staat de volgende beslissing alweer voor de deur; met welke private cloud provider ga ik in zee? Factoren die bij deze beslissing een rol spelen zijn de eigenschappen van private cloud providers, maar ook de wijze waarop u aankoop beslissingen maakt.

OpenStack

Openstack is een open-source cloud computing software platform dat wordt gezien als de leider in cloud platform management. Omdat het open-source is word je niet afhankelijk van een bedrijf (geen lock-in), waardoor u veel vrijheid heeft. Deze vrijheid is bijvoorbeeld belangrijk voor bedrijven die in een veranderende omgeving opereren en waarvoor innovatie belangrijk is. Helaas wordt OpenStack als complex beschouwd. Hierdoor zijn gekwalificeerde engineers nodig om een OpenStack omgeving voor u te managen, terwijl die op dit moment nog aardig schaars zijn. Echter, er is een toename in deze engineers.


OpenStack i.c.m. commerciële partij

Grote, commerciële bedrijven als HP, Dell, IBM en VMware bieden private clouds op basis van OpenStack en voegen daar zelf modules als business applicaties aan toe.

Een reden om voor een van deze providers te kiezen, is dat ze business apps ontwikkelen waar uw bedrijf misschien heel veel voordeel uit kan halen. Een andere reden is dat deze grote namen een vertrouwd gevoel geven omdat ze een bepaalde vorm van zekerheid bieden (‘als het zo bekend is zal het wel goed zijn’).

Een nadeel is echter dat er flink wat kosten en privacy problemen kunnen komen kijken bij verhuizen naar een andere provider, wat nodig is als de provider niet voldoet aan uw (veranderende) wensen.

Naast OpenStack zijn er nog andere cloud computing software platforms, zoals Cloudstack, Eucalyptus en OpenNebula. Dat nu OpenStack is besproken wil absoluut niet zeggen dat de andere partijen niet de moeite van het overwegen waard zijn. De bespreking geeft alleen een beeld van factoren die een rol spelen bij de beslissing met welke cloud provider in zee te gaan.

Aankoopbeslissingen

TCO speelt vaak een belangrijke rol in IT aankoop beslissingen, hoewel de beslissing daar niet volledig op gebaseerd zou moeten zijn. Bij het aanschaffen van een private cloud oplossing maakt u een beslissing die ook op lange termijn effect heeft. Het gaat dus niet alleen om de kosten in het heden, maar ook om de opbrengsten of misschien wel verliezen in de toekomstige 5 tot 10 jaar. ROI dient dus niet vergeten te worden.

Als vrijheid heel belangrijk is voor het bedrijf, lijkt het beter om los van een commerciële provider voor OpenStack te kiezen. Hoewel, de vraag is dan of het het waard is om nu de hoge kosten te maken die nodig zijn om het complexe platform te managen, waar nog weinig engineers beschikbaar voor zijn.

Aan de andere kant, als u kiest voor een commerciële aanbieder omdat dat u een gevoel van vertrouwen en zekerheid biedt, dan is de grote vraag of dit gevoel terecht is. In welke mate is dit gevoel het gevolg van het feit dat de bedrijven kwaliteit leveren en in welke mate is dit het gevolg van marketing?

Sommige mensen hebben een voorkeur om te beslissen op feiten en logica. Anderen beslissen graag op gevoel. De ene persoon besteedt veel aandacht aan het nemen van beslissingen, de ander weinig. Voor alles is wel wat te zeggen.

Ga eens bij uzelf na hoe u beslissingen neemt en welke invloeden een rol spelen. Als u bijvoorbeeld een TV koopt, geeft dan uiteindelijk het merk, de prijs, het uiterlijk, de functionaliteiten, of iets anders de doorslag?

Zoals voor elke belangrijke beslissing geldt; doe goed onderzoek en/of laat u goed informeren door betrouwbare bronnen. Alleen dan kunt u een gefundeerde beslissing nemen waar u veel profijt van zult hebben.

 

Geef een reactie