Public cloud ervaring creëren op eigen locatie

Zoals ik vorige week heb verteld, hebben public clouds veel voordelen en worden ze steeds populairder. Toch zijn er organisaties waarvoor de public cloud (nog) geen geschikte optie is. Bedrijven die wat meer vinger in de pap en controle willen hebben kiezen misschien liever voor een on-premises private cloud. Soms kan deze vorm van cloud computing, als de juiste technologie wordt geselecteerd en deze op de juiste manier wordt benut, ook meer efficiëntie opleveren. Dit wil niet zeggen dat deze bedrijven niet kunnen profiteren van interessante voordelen van public clouds. De public cloud gebruikerservaring kan namelijk nagebootst worden met behulp van private cloud oplossingen.

Public cloud eigenschappen om te integreren in een on-premises private cloud

Een aantal benodigde kenmerken van public cloud computing om te integreren in een on-premises private cloud om de public cloud gebruikerservaring na te bootsen zijn:

  • Computing, storage en netwerk geconvergeerd, met automatisering en management
  • Schalen op aanvraag met elk formaat x86 server
  • OpenStack standaard APIs delivery voor operationele efficiëntie en eenvoud
  • Technologie voor slimme resource voorziening en toewijzing
  • Gedistribueerde architectuur met self-healing voor high availability

Wat het cruciale is van bovenstaande items is dat het allemaal kenmerken zijn die je zowel terug kan vinden in een SDDC (software defined datacenter) als in een private cloud. In essentie kun je dus een analoog voor public cloud computing vinden voor je eigen datacenter, inclusief centralisatie, operationele efficiëntie en elasticiteit.

Doordat je met deze kenmerken een zeer flexibele en schaalbare oplossing creëert, kan ook een on-premises private cloud je een vorm van een pay-as-you-go model en business agility / wendbaarheid bieden. Zo kun je toch profiteren van waardevolle eigenschappen van public clouds, terwijl je zelf alles in de hand hebt.

Geef een reactie