Voor- en nadelen van colocation (colo)

Waar het voorheen gebruikelijk was dat organisaties een in-house data center hadden, waarbij de interne IT afdeling de data beheerde, bestaan er nu ook andere mogelijkheden. Gedeelten van het beheer van het data center kunnen worden uitbesteed. Dat kan zijn in de vorm van colocation of managed services. Hierbij de voor- en nadelen van colocation.

Wat is colocation?
Colocation is het plaatsen van meerdere entiteiten in een enkele locatie. Als het data betreft is een colocation een data center faciliteit waar een bedrijf ruimte voor servers en andere computing hardware kan huren. Over het algemeen biedt het gebouw cooling, electriciteit, bandbreedte en fysieke beveiliging, terwijl de klant de servers en storage inbrengt.

Voordelen
Lange termijn kosten besparing

In-house data centers kunnen duur zijn. met name voor kleinere bedrijven. Om een kwalitatief data center te bouwen en onderhouden dienen er flinke uitgaven gedaan te worden.
Een belangrijk voordeel van colocation is schaalvoordeel. Gebruikers kunnen profiteren van hoge kwaliteit middelen (die het bedrijf zich anders misschien nooit had kunnen veroorloven) tegen overzienbare kosten, omdat de uitgaven kunnen worden verspreid over de pool van gebruikers van de colocation.
Daarbij betalen gebruikers alleen voor de capaciteit die ze nodig hebben en krijgen ze beschikking tot een hogere bandbreedte die ze in staat stelt om gebruik te maken van moderne technologieën als cloud computing, big data en complexe applicaties.

Hogere up-time

Colocation gebruikers hebben ook minder downtime door redundante systemen die netwerken zelfs operationeel houden als er systeem falen optreden. Ook kunnen gebruikers hun eigen downtime inplannen. Bovendien wordt er vaak 24/7 monitoring geboden, waardoor problemen direct kunnen worden verholpen door on-site techneuten en de interne IT-ers meer tijd hebben om te focussen op innoveren i.p.v. opereren.

Autonomie

Verder heeft een colocation de capaciteit om een diversiteit aan hardware types en providers te ondersteunen, wat betekent dat gebruikers de hardware en software exact zo kunnen implementeren dat het aan hun eisen voldoet.

Mogelijke nadelen
Hogere kapitaaluitgaven aan het begin

In vergelijking met managed services zijn de kapitaal uitgaven aan het begin hoger bij colocation, net zoals bij in-house data centers. Dit is met name omdat klanten hun eigen hardware kopen in tegenstelling tot het werken met voorgebouwde configuraties. Daarbij moeten colocation klanten eventuele hardware reparatie kosten en vervangingskosten door de jaren heen betalen. Dit soort uitgaven wordt vermeden bij managed services, waarbij de verantwoordelijkheid voor onderhoudskosten bij de service provider ligt.

Management verantwoordelijkheid

Met colocation heb je, net als bij een in-house data center, meer autonomie in vergelijking met managed services. Echter, als je geen middelen hebt om goed om te gaan met deze autonomie, dan wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Als problemen zich voordoen terwijl bedrijven een gebrek hebben aan voldoende en geschikt technisch personeel om deze op te lossen, dan zou het beter zijn geweest om voor managed services te kiezen. In dat geval hoef je namelijk niet zelf over geschikt technisch personeel te beschikken.

Locatie te ver weg

Als jouw colocation ver weg is van jouw locatie, dan kan het beheer ervan tijdrovend zijn en in de kosten gaan lopen, met name als het regelmatig onderhoud behoeft.

Beperking door vast contract

Colocation klanten kunnen, net als managed services klanten, vastgelegd worden aan lange termijn contracten, welke hen kunnen weerhouden van heronderhandelingen over prijzen in het geval deze dalen. Het is daarom belangrijk om de Service Level Agreement goed te lezen en te overwegen.

Is colocation een interessant optie voor jou?

Voor veel bedrijven is colocation een interessante optie. In vergelijking met een in-house data center profiteer je met colocation van het schaalvoordeel van gedeelde middelen, en liggen de kosten voor het bijhouden van technologische ontwikkelingen veel lager. In vergelijking met managed services kun je met colocation profijt hebben van de flexibiliteit van autonomie.

Mocht autonomie geen kritieke factor zijn of betreft het een korte termijn situatie, dan zijn managed services mogelijk geschikter. Indien de colocation locatie te ver weg is, zou een in-house data center passender kunnen zijn.
Ook deze beslissing is een kwestie van een de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, met o.a. behulp van kosten berekeningen.

Geef een reactie