Survival of the fittest; overleeft uw bedrijf de komende jaren?

Survival of the fittest

Dit concept wordt nogal eens verkeerd opgevat. De meesten kennen het woord fit als gezond. Het verkeren in een goede lichamelijke en mentale conditie. Maar fit betekent ook passend of geschikt. Dit is hoe het woord in deze theorie van Darwin bedoeld wordt. Degene die overleeft is niet perse de sterkste, slimste, langste, grootste, o.i.d. Degene die overleeft is degene die het beste past bij of geschikt is voor de omgeving.

Veranderende omgeving

We leven in een tijd van verandering en deze verandering gebeurt in een hoog tempo.

De economie wordt steeds meer on-demand. Zo wordt er verwacht dat we steeds meer naar een economie gaan waarin professionals als zelfstandige werken en kleine organisaties deze professionals op tijdelijke basis inhuren voor projecten aan de hand van hun kwaliteiten. Steeds minder zullen organisaties grote aantallen medewerkers hebben die daar hun 25 jarig jubileum vieren.

Ook technologie wordt steeds meer on-demand. Het technologische landschap maakt een transformatie door. Gebruikers worden steeds meer betrokken bij systemen zoals apps, waardoor het aanpassen van producten en diensten aan deze gebruikers niet langer optioneel is.

Daarbij verandert het gedrag van consumenten en medewerkers door de veranderingen in economie en technologie. Ze krijgen andere behoeften dan de afgelopen jaren. Om te overleven moeten bedrijven dus kunnen inspelen op die veranderende behoeften. IT speelt een belangrijke rol in het veranderen van de business om behoeften tegemoet te komen.

One size fits all?

Er is een reden dat traditionele IT systemen nogal nauw geïmplementeerd worden. Nauwheid, als het toegepast wordt op een specifiek probleem, zorgt ervoor dat middelen optimaal worden ingezet. Er was een tijd dat technologie een vast punt moest zijn en dat servers en software strak geconfigureerd konden worden om een beperkt aantal processen uit te voeren. Automatisering zorgde ervoor dat de efficiëntie van processen die zelden veranderden gemaximaliseerd kon worden. Deze ‘one size fits all’ benadering is helaas in de meesten gevallen niet langer geschikt, want het fenomeen dat processen zelden veranderen is niet meer van nu.

Flexibiliteit is van deze tijd

Nu is er behoefte aan flexibiliteit. Dit kan voorkomen in de vorm van modulariteit. Denk aan de T-mobile reclame met Ali B. Ali B wil alleen betalen voor wat hij gebruikt. Ter illustratie geeft hij aan dat als hij een pizza margarita wil, hij er geen salami op wil krijgen en daar zeker niet voor wil betalen. Men wil graag samenstellingen maken van producten en diensten die zij nodig hebben, precies zoals zij die nodig hebben. Niet meer, niet minder.

De vraag naar flexibiliteit komt ook voor in de vorm van on-demand beschikbaarheid. We willen middelen kunnen gebruiken waar en wanneer we ze nodig hebben. Ten tijde van pieken, zoals de enorme groei in aankopen tijdens de feestdagen, willen retailers tijdelijk extra middelen in kunnen zetten om de drukte op te vangen. Tijdens rustigere tijden hebben ze deze middelen niet meer nodig en willen ze er ook geen kosten e.d. aan hebben.

Let op; deze behoeften gelden niet alleen voor uw klanten. Ook uw medewerkers ontwikkelen die behoeften. Verschillende business units zullen op verschillende momenten verschillende behoeften aan middelen hebben. Ten tijde van intensieve projecten en naderende deadlines bijvoorbeeld zullen zij de mate van hun gebruik willen verhogen.

Overstappen op flexibele IT

Traditionele, strak geconfigureerde servers zijn over het algemeen niet meer effectief voor het bedienen van de snel veranderende omgeving. Middelen dienen verenigd te worden, gevirtualiseerd te worden en samengevoegd te worden met netwerken, storage en management, zodat het gedeeld kan worden door vele applicaties en kan worden aangeboden als een dienst.

IT leiders dienen gebruikers en afdelingen flexibele consumptie modellen te bieden om de juiste uitkomsten te behalen. Alle in-house gereedschap en software kan samengevoegd worden en als service aangeboden worden aan afdelingen die deze consumeren aan de hand van behoefte en budgettaire limieten.

Met de ontwikkelingen van tegenwoordig verlenen flexibele, modulaire en on-demand beschikbare infrastructeren hetzelfde niveau van performance als traditionele, nauwsluitende systemen, zonder dat het onderliggende systeem vastroest.

Maar overstappen is voor mij niet mogelijk

Teveel mensen denken dat hun IT afdeling niet ingericht is om snel genoeg in te spelen op deze trends, want ze zitten opgescheept met traditionele IT systemen. Echter, door de veranderingen in de economie, technologie en behoeften, is flexibiliteit niet langer een optie maar een must. Om sommige veranderingen kunnen we gewoonweg niet heen. Vroeg of laat moeten we ons aanpassen om te floreren of op zijn minst te overleven. Het is vergelijkbaar met het feit dat vele CD winkels en videotheken hun deuren hebben moeten sluiten. Degenen die overleefden zijn degenen die hun business model hebben aangepast.

Dus denk in mogelijkheden. Misschien is fork-lift upgrading niet nodig, maar kunt u uw bestaande hardware hergebruiken om de overstap rendabeler te maken. Misschien kunt de overstap geleidelijk maken, zodat kosten worden gespreid en uw medewerkers zich rustig kunnen aanpassen aan de nieuwe manier van werken.

Hoe dan ook; sluit niet uw ogen voor het onvermijdelijke. Pak het met beide handen aan!

 

Geef een reactie