PanFS RAID 6+ architectuur: Performance en continuïteit

Naast betrouwbaarheid zijn performance en continuïteit belangrijke eisen van een storage systeem. We willen namelijk geen tijd verliezen, want ‘tijd is geld’, maar tijd is ook de gelegenheid om kansen te pakken. Er dient dus zoveel mogelijk vertraging voorkomen of beperkt te worden.

Ook daar draagt PanFS RAID 6+ zijn steentje aan bij. Door enkele intelligente aanpassingen in architectuur kan er enorme efficiëntie behaald worden, zelfs als storage systemen zeer groot worden.

Linearly scalable parallel rebuilds:

Als het knipperlicht van je auto stuk is, ga je niet je hele auto uit elkaar halen om alleen het knipperlicht te vervangen. Toch herstellen traditionele block-based RAID benaderingen gehele blocks, i.p.v. slechts de onderdelen die gerelateerd zijn aan het te herstellen bestand. PanFS RAID 6+ wint op dit gebied heel veel tijd door alleen de files die zijn aangedaan te herstellen.

Ook het feit dat het nu mogelijk is om te herstellen in parallel brengt een enorme efficiëntie slag met zich mee en zorgt er zelfs voor dat de herstel performance toeneemt naarmate het systeem groter wordt. Denk maar aan een snelweg. Een tweebaansweg zorgt ervoor dat het verkeer sneller kan door een vermindering in opstoppingen. Een vierbaansweg brengt dit voordeel naar een nog hoger niveau. Dit pakt het probleem aan van lange herstel tijden voor schijven met een grote capaciteit en kan een hoop tijd, geld en zorgen besparen.

Scalable client-side RAID engine:

Ook de performance van de RAID engine neemt toe naarmate het systeem groter wordt en de compute clients toenemen. De hoeveelheid CPU core die gebruikt moet worden als RAID parity engine (om aangetaste bestanden te herstellen) kan verdeeld worden over de toenemende hoeveelheid compute clients, waardoor de gebruikte hoeveelheid CPU t.o.v. het systeem verwaarloosd kan worden. Hierdoor neemt de RAID performance toe en worden de flessenhalzen in traditionele hardware RAID controllers geëlimineerd.

Extended file system availability:

Met triple parity protection (zie vorige post) komen rampzalige storage gebreken nauwelijks voor. PanFS RAID 6+ zorgt ervoor, in tegenstelling tot mindere systemen, dat de file system online blijft, zodat deze zelfs na een gelijktijdige drievoudige schijf storing beschikbaar en bruikbaar blijft. Hierdoor kan een lijst met te herstellen bestanden aangeboden worden aan de storage administrator, zodat deze hersteld kunnen worden en volledige file system beschikbaarheid en betrouwbaarheid teruggewonnen kunnen worden. Als gevolg hiervan kunnen dagen of weken hersteltijd bespaard worden.

Al met al worden door PanFS RAID 6+ cruciale storage problemen aangepakt en brengt het enorm veel efficiëntie en effectiviteit met zich mee. Te gek dat door enkele slimme aanpassingen in architectuur velen nu kunnen profiteren van deze voordelen.

Geef een reactie