CEPH: Overbodig is niet nodig; efficiënt data herstel

Belang van snel herstel

Als er een probleem is ontstaan door een storing, dient dit probleem opgelost te worden. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Niet alleen omdat tijdens het herstellen uw systeem performance niet meer optimaal is, maar ook omdat hertselprocedures meer druk op het systeem geven, waardoor de kans op additionele storingen verhoogd is.

Kopieëren en paralellisme

Zoals genoemd in de vorige post is hier bij CEPH rekening mee gehouden. Omdat er van elk stukje data minstens één kopie bestaat, kan de data één op één hersteld worden. Er hoeft slechts een kopie van het nog bestaande stukje data gemaakt te worden, waar voorheen een rekenprocedure moest plaatsvinden om uit te rekenen wat het verloren stukje data was. Bovendien kan er in parallel hersteld worden, wat ook enorme snelheidswinst met zich meebrengt.

Alleen herstellen wat nodig is

Maar daar blijft het niet bij. Bij CEPH vinden ze namelijk dat overbodigheid niet nodig is. Als er voorheen problemen waren ontstaan door een storing, werden aangetaste disken volledig hersteld, hoewel storingen vaak alleen maar kleine gedeelten van disken aantasten. Het overgrote deel van zulke herstelprocedures betrof daarmee overbodig werk, wat leidde tot onnodig lange hersteltijden en onnodige druk op het systeem. Het is vergelijkbaar met drie weken met je arm in het gips lopen, als je slechts een ingescheurde nagel hebt, met de downtime en onproductiviteit van dien.


Bij CEPH wordt dat overbodige werk vermeden, doordat alleen de aangetaste gedeelten worden hersteld. Zo kunnen storingen waar eerder dagen hersteltijd voor nodig waren, in enkele seconden worden opgelost! Voordeel is dat de kans op additionele storingen en daarmee problemen van een veel groter kaliber enorm lager wordt. 


Al met al leidt deze efficiëntere manier van herstellen tot hogere up-time, met als gevolg dat de business continuïteit en productiviteit significant verhoogd kunnen worden en het bedrijf aanzienlijk minder lijdt onder storingen.

 

Geef een reactie