CEPH: Object, block en file system storage; best of three worlds

Het een of het ander

Verschillende applicaties stellen verschillende eisen aan storage systemen. Daarom bestaan er ook verschillende technieken om data op te slaan. Ondanks dat die diversiteit in technieken bestaat, diende men voorheen toch een keuze te maken welke van deze technieken te gebruiken. Het was het een of het ander, waardoor er geprofiteerd kon worden van de voordelen van een storage techniek, maar de beperkingen ook geaccepteerd moesten worden.

De volgende drie storage technieken hebben hun eigen voordelen en beperkingen.

File system storage

File system storage is een storage techniek die met name geschikt is als men bestanden gemakkelijk wil kunnen delen. De metadata van bestanden (zoals de datum, het tijdstip en de eigenaar) wordt hierbij, om performance redenen, in een file systeem opgeslagen. Echter, het file systeem wordt erg complex als het te grote aantallen files betreft. Verder blijft de performance alleen hoog als het delen van bestanden lokaal gebeurt, omdat anders latency een rol gaat spelen.

Block storage

Block storage is een storage techniek waarbij een zeer hoge performance behaald kan worden doordat niet het storage systeem maar de applicaties regelen waar de data geplaatst wordt en hoe de storage georganiseerd wordt. Net als file system storage is deze optie minder geschikt als het zeer grote, niet lokale omgevingen betreft.

Object storage

Daarentegen is object storage geschikt als er behoefte is aan het opschalen van de infrastructuur. Door simpelweg nodes toe te voegen is storage bijna onbeperkt schaalbaar, terwijl het management van de storage eenvoudig blijft. Deze techniek zorgt ervoor dat data zo wordt opgeslagen dat het migreren van data naar een andere locatie mogelijk is.

Object storage zorgt er ook voor dat je metadata aan de data kan toevoegen zoals je wilt, waardoor er enorme kansen ontstaan op het gebied van data analyse (zoals het zoeken naar verbanden tussen stukken data). Helaas is performance over het algemeen niet direct de sterkste eigenschap van object storage.

Als je kiest voor een storage techniek, kies je niet alleen voor de voordelen, maar ook voor de beperkingen. Niet ideaal dus als je behoefte hebt aan een diversiteit in storage eigenschappen en de beperkingen problemen opleveren.

Best of three worlds

Maar goed nieuws! Kiezen is niet meer nodig. Het is niet meer OF hoge performance, OF schaalbaarheid. CEPH storage neemt berpekingen weg. Door file storage, block storage en object storage in een enkel storage cluster te verenigen, heeft u beschikking tot the best of three worlds. Verschillende storage interface behoeften worden nu tegemoet gekomen. Met CEPH kan opschalen heel gemakkelijk door extra hardware toe te voegen en blijft ook de grote omgeving eenvoudig te beheren via een enkel user interface. Daarbij kan een zeer hoge performance gerealiseerd worden. Niet alleen omdat de juiste storage techniek voor de juiste bedrijfsprocessen gebruikt kan worden, maar ook omdat CEPH storage op een bepaalde manier gebruik maakt van parallelisme (waarover later meer).

Vooral als uw organisatie applicaties draait met verschillende storage interface behoeften, of als u grootschalige storage systemen wilt implementeren, is CEPH absoluut het overwegen waard.

Volgende week vertel ik verder over de voordelen van CEPH storage.

Geef een reactie