Datacenter infrastructure management (DCIM): Wat is het en wat heb je eraan?

Wat is DCIM
Datacenter infrastructure management (DCIM) is een categorie oplossingen die gecreëerd is om de traditionele datacenter bediening op zo’n manier uit te breiden dat het alle fysieke bezittingen en middelen van IT en facilitair management omvat.

Behoefte aan DCIM
Traditionele resource provisioning benaderingen zijn niet geschikt voor virtualisatie en cloud computing, vanwege het ontbreken van de connectie tussen facilitair management en IT infrastructuur architecturen en processen. Er is nu behoefte aan geïntegreerde monitoring en management oplossingen die het gat tussen IT en facilitaire systemen kunnen dichten; DCIM.

Downtime en dataverlies verminderen

Virtualisatie creëert een dynamische omgeving binnen een statische omgeving, waar snelle veranderingen in computing last leiden tot verhoogd energieverbruik en warmte verspreiding. Als hier niet op geanticipeerd wordt kunnen snelle toenames in warmte extra stress op de fysieke infrastructuur van het datacenter uitoefenen. Dit resulteert in een verhoogd risico op overbelasting en uitval.

Met DCIM is het complete datacenter in beeld en kan hier wel op geanticipeerd worden. Bronnen van risico kunnen geïdentificeerd en geëlimineerd worden om de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van kritische IT systemen te verhogen.
Efficiënte resource benutting

Om datacenters en cloud computing omgevingen efficiënt te managen, dienen IT teams virtuele en fysieke resource provisioning activiteiten te standaardiseren en te automatiseren, en een beter inzicht te ontwikkelen in real-time resource performance en resource consumptie.

DCIM kan IT teams o.a. assisteren bij lange-termijn capaciteits planning, energiebesparing en ruimtebesparing. Om een beeld te geven van de mogelijke impact: Volgens research van Gartner kan DCIM leiden tot energiebesparingen die een datacenters totale bedrijfskosten verminderen met tot 20 procent.

 

Voordeel voor jou
Mocht je zelf geen datacenter runnen, dan kun je natuurlijk toch voordeel halen uit DCIM. Indien je je data opslaat in een datacenter door gebruik te maken van cloud computing, profiteer je zeker van de voordelen van DCIM oplossingen. Als door DCIM de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van je data omhoog gaat heeft dat directe invloed op jouw business. Daarbij zul je van de kostenbesparingen ook wat merken op de factuur van je cloud provider.

Met onwikkelingen als DCIM wordt cloud computing steeds interessanter voor steeds meer bedrijven.

3 gedachtes over “Datacenter infrastructure management (DCIM): Wat is het en wat heb je eraan?

  1. Er gaat nog wel wat gebeuren. De nieuwe Samsung telefoons kunnen een aantal gezondheids parameters bijhouden waaronder de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Zo zou je na kunnen gaan of er wel voldoende zuurstof in een gebouw is.

Geef een reactie